Bamije s rižom

Vegeterijansko jelo na mediteranski način
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 3

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 356

Potrebno vam je

  • 250 g bamija (mladi zeleni plodovi)
  • 150 g riža, polirana (ili brašno )
  • 150 g pasirana rajčica (passata)
  • 30 g maslac, slani
  • 30 g margarin, slani (bilj.+živ.masti )
  • 0.50 l povrtni temeljac
  • šafran
  • peršin, list
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. U zdjeli zagrijte margarin i na njemu propirjajte nasjeckani luk. Dodajte očišćene i oprane bamije i pirjajte poklopljeno, dolijevajući po potrebi juhu. Kad je povrće napola gotovo, dodajte juhom razrijeđeni pire od rajčica.
  2. Pospite šećerom i pirjajte dalje dok bamije sasvim ne omekšaju a tekućina ispari.
  3. U preostaloj juhi zakuhajte opranu rižu. Kuhajte je 20 minuta, zatim je maknite s vatre i ostavite po strani da do kraja omekša. Procijedite rižu kroz sito.
  4. U posebnoj zdjeli otopite maslac, dodajte rižu, pospite šafranom, te dobro izmiješajte.
  5. Manji kalup za nabujak namažite maslacem, natisnite u njega kuhanu rižu i za nekoliko minuta iskrenite rižu na zagrijani pladanj. Pazite da se ne raspadne već da zadrži oblik kalupa.

Vegeterijansko jelo na mediteranski način

Posjeti Gastro.hr