gastro postao
Vegeterijansko jelo na mediteranski način
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 3
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 356
Potrebno vam je
- 250 g bamija (mladi zeleni plodovi)
- 150 g riža, polirana (ili brašno )
- 150 g pasirana rajčica (passata)
- 30 g maslac, slani
- 30 g margarin, slani (bilj.+živ.masti )
- 0.50 l povrtni temeljac
- šafran
- peršin, list
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- U zdjeli zagrijte margarin i na njemu propirjajte nasjeckani luk. Dodajte očišćene i oprane bamije i pirjajte poklopljeno, dolijevajući po potrebi juhu. Kad je povrće napola gotovo, dodajte juhom razrijeđeni pire od rajčica.
- Pospite šećerom i pirjajte dalje dok bamije sasvim ne omekšaju a tekućina ispari.
- U preostaloj juhi zakuhajte opranu rižu. Kuhajte je 20 minuta, zatim je maknite s vatre i ostavite po strani da do kraja omekša. Procijedite rižu kroz sito.
- U posebnoj zdjeli otopite maslac, dodajte rižu, pospite šafranom, te dobro izmiješajte.
- Manji kalup za nabujak namažite maslacem, natisnite u njega kuhanu rižu i za nekoliko minuta iskrenite rižu na zagrijani pladanj. Pazite da se ne raspadne već da zadrži oblik kalupa.
Vegeterijansko jelo na mediteranski način