Mila majčice: Bijela juha od rajčice

Stockfood
Svi smo barem jednom kušali juhu od rajčice, bilo od svježih ili onih iz konzerve. Svakako da su jela bolja kada se pripreme od svježih namirnica.
Vidi originalni članak

Voće i povrće nam je dostupno na svakom uglu pa tako nije problem doći do rajčica. A kako je moguće da je juha od ovog povrća bijela? Ako u nju dodamo vrhnje za kuhanje i malo tartufa poprimit će bijelu boju.

 

mali trikovi Kada i zašto guliti rajčice?

 

Također, zahvaljujući vrhnju nećete osjetiti moguću kiselost rajčice već će joj vrhnje dati pomalo slatkast okus.  Stoga, nabavite potrebne namirnice i pripremite gustu i fantastičnu juhu po receptu chefa Tomislava Nikšića.

Bijela juha od rajčice

Sastojci:

  • 3 kg svježe rajčice
  • 2,5 l vrhnja za kuhanje
  • 18 g soli
  • 60 g papra 
  • 10 g bosiljka
  • 10 g tartufa 
  • 0,5 l mlijeka 
  • 50 g tartufa
  • 10 ml ulja od tartufa

 

Kitchen Stories Čarolija na tanjuru - domaća juha od rajčice


Priprema:
1. Svježu rajčicu izmiksamo i stavimo u gazu,zavežemo sa špagom i pustimo da visi iznad posude da iz gaze izlazi samo čisti prozirni sok od rajčice.
2. U lonac stavimo grijati sok od rajčice dodamo svježi bosiljak i dodamo vrhnje. Pustimo da prokuha i reduciramo do željene gustoće. Kad je gotovo provjerimo okus, procijedimo kroz sitno cijedilo.
3. U lonac dodamo istu količinu mlijeka i vrhnja za kuhanje,dodamo ulja od tartufa,tartufatu i stavimo grijati,kad je toplo sa štapnim mikserom miksamo da dobijemo pjenicu kao za capuccino,juhu stavimo u šalicu,stavimo pjenicu od tartufa i naribamo tartuf po pjenici.

 

Hladna juha Gazpacho - samo najbolje od sezone rajčica

 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr