Brioši - slatki zalogaji koji se tope u ustima!

Shutterstock Brioši
Brioši su savršena delikatesa čijoj ćeš mekanoj i laganoj teksturi teško odoljeti, a mi imamo samo jedan savjet – uživaj bez grižnje savjesti!
Vidi originalni članak

Francuzi uistinu znaju tajnu dobrog peciva, a brioche je ono što možda i najviše volimo (ako na trenutak s uma smetnemo kroasane)! Tajna njihovog odličnog okusa je u maslacu i jajima koji ih čine za koplje boljim od običnih peciva.

Mogu biti slatka, ali i slana (peciva za burger i sendviče također su, kad je riječ o vrhunskoj ponudi, brioche peciva). Možeš ih zamijesiti kao kruh ili kao posebne 'žemljice', odnosno komade.

 

Meka i topla Brza brioche peciva stvorena za fine sendviče

 

Možeš ih ispeći prazne pa poslije poslužiti s marmeladom, nekom finom kremom, namazom..., a možeš ih nadjenut prije pečenja te će te u njima dočekati slatko iznenađenje. Kako god - brioš je uvijek u modi!

Slatka brioche peciva

Sastojci - za tijesto:

  • 3 dag svježeg ili vrećica instant kvasca
  • 50 dag brašna
  • 8 dag maslaca
  • 2 jaja
  • 5 dag šećera
  • 2-3 dl mlijeka
  • ¼ žličice soli

Sastojci - za nadjev:

  • 15 dag mljevenog maka
  • 5 dag šećera
  • 1 bjelanjak
  • 5 žlica mlijeka
  • 10 dag maslaca za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje

 

Fašnička poslastica Brioche krafne s kremom od čokolade

 

Postupak:

  1. Za nadjev mljeveni mak pomiješaj sa šećerom, dodaj mlijeko i bjelanjak, pa izmiješaj u povezanu smjesu.
  2. Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa ½ dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavi u zdjelu, pa dodaj dignuti kvasac, rastopljeni maslac, jaja, sol i šećer. Dodaj mlako mlijeko i mijesi tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.
  3. Dobro pokriveno stavi na toplo mjesto da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne veličine. Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku i premijesi pa valjkom razvaljaj na 1,5 cm debljine, premaži pripremljenim nadjevom od maka, savij ga i izrežite na komade. Svakome malo stisni krajeve, pa ih poslaži u namašćeni lim jedan do drugoga, a prije toga svaki sa strane malo namaži maslacem da bi se lakše odvajali.
  4. Sve pokrij ubrusom i stavi na toplo mjesto da se ponovno diže, oko 40 minuta. Stavi u zagrijanu pećnicu i peci na 180 stupnjeva otprilike 35 minuta. Pečene brioše izvadi iz lima, razdvoji jedan od drugoga, pospi šećerom u prahu i posluži.

 

presočno! Ispeci babku s borovnicama, svi će ti zahvaljivati Briocherie Isprobali smo 'Brioche con gelato', slasticu o kojoj svi pričaju

 

 

Posjeti Gastro.hr