Danas slažemo odličan složenac od kelja i slanine

Shutterstock Kelj, luk i slanina savršen su par!
S hrskavom koricom i nadjevom koji je fino sočan, ovaj složenac od kelja i slanine zadovoljit će i najveće gurmane
Vidi originalni članak

Pite, složenci i palačinke izmamit će osmijeh i velikima i malima, ali i kuharici jer su gotovi u tren oka. Ova pita, odnosno složenac na drugačiji način predstavlja ti ljupčac - zdravu biljku koja je odličan začin za razne juhe i variva jer njezin intenzivan miris podsjeća na miris povrća za juhu.

Za postizanje pune arome dovoljno je samo nekoliko grančica. Osim toga, ljupčac pojačava tek i potiče izmjenu tvari u organizmu.

 

Na drugačiji način Poznati kelj u nepoznatim ulogama: kao rolice, muffini i rolada!

 

S hrskavom koricom i nadjevom koji je fino sočan, ovaj složenac od kelja i slanine zadovoljit će i najveće ljubitelje fine hrane. Dodatak kelja unosi novi okus u mješavinu i namirnica je koja je ujedno i puna vitamina pa slobodno možemo reći kako je ovo zdravi obrok.

Zato, sjedni, opusti se i ušuškaj te uzmi jedan komad!

 

Pita od kelja sa slaninom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 svežnjić peršina
  • ¼ svežnjića ljupčaca
  • 750 g kelja
  • 1 luk
  • 80 g slanine
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml vrhnja
  • 1 jaje
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • sol i papar
  • mljevena paprika
  • 500 g krumpira

 

iskoristi ostatke Od starog kruha i kelja napravi ukusne popečke

 

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
  2. Začinsko bilje operi, protresi i nasjeckaj. Kelju ukloni vanjske listove, glavicu prereži, ukloni tvrde dijelove, a listove nareži na rezance.
  3. Luk oljušti i nasjeckaj. Slaninu nareži na rezance.
  4. Mlijeko pomiješaj s vrhnjem, jajem i koncentratom rajčice te začini solju, paprom i mljevenom paprikom. Krumpir oguli i nareži na tanke ploške.
  5. Krumpir složi u kalup za pitu (promjera 28 cm). Po njemu ravnomjerno rasporedi nasjeckano začinsko bilje, kelj, luk i slaninu. Prelij mješavinom vrhnja i jaja.
  6. Pitu od kelja stavi u zagrijanu pećnicu te peci oko 40 minuta. Potom je izvadi, ostavi da se malo ohladi te je po želji pospi nasjeckanim peršinom.

Uz ovo ukusno jelo možeš poslužiti salatu kristalku i prepečeni kruh.

 

ručak za ponijeti Pita od piletine i poriluka bit će bogat i slastan ručak

Fino i toplo Varivo od kelja: Dobro poznati okusi djetinjstva

 

Posjeti Gastro.hr