Često tražimo neke egzotične namirnice za koje smo čuli kako su zdrave i ukusne, ali kada bismo se okrenuli oko sebe pronašli bismo puno domaćih, tradicionalnih namirnica čiji potencijal ne iskorištavamo do kraja.
Takav je, primjerice, kelj – pun brojnih zdravih nutrijenata koji potiču detoksikaciju tijela, čuvaju zdravlje naših kostiju, jačaju imunitet i održavaju nisku razinu kolesterola te snižavaju krvni tlak. Kelj je svestran, ukusan i jedno od najzdravijih povrća na svijetu. Umjesto tradicionalnih jela, poput variva, popečaka od kelja ili smoothieja, donosimo tri sasvim drugačija, nova recepta koji će obogatiti tvoj jelovnik: zapečene sarmice od kelja s ribljim filetima, muffine od kelja i roladu sa žitaricama ala bolognese!
Zapečene sarmice od kelja s ribljim filetima
Sastojci:
- 12 većih listova kelja
- 1 glavica luka
- 2 žutanjka
- 600 g krumpira
- 2 žlice ulja
- mažuran
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica brašna
- 250 ml mlijeka
- 2 žlice senfa
- 250 ml povrtne juhe
- 100 g naribane goude
- 600 g ribljeg filea (primjerice, oslića, škarpine..)
- sol i papar
Priprema:
- Kelj blanširaj u slanoj vodi 5 min (vidi savjet na kraju recepte), isperi i ostavi da se ocijedi. Luk nasjeckaj, a krumpir oguli i krupnije naribaj. Luk i krumpir potom pirjaj na 2 žlice ulja oko 5 min, posoli i popapri te začini žličicom mažurana. Ostavi da se malo ohlade pa umiješaj žutanjke.
- Rastopi maslac, i svijetlo poprži brašno. Umiješaj polako pjenjačom mlijeko, zatim juhu pa pusti da provre. Začini solju, paprom i senfom pa primiješaj 70 g goude.
- Pećnicu ugrij na 200 stupnjeva. Filet nareži na kockice i umiješaj ga u krumpir. Složi po 2 lista kelja tako da se djelomično preklapaju, stavi nadjev od krumpira i ribe, smotaj listove u sarmice te ih posloži u vatrostalnu zdjelu. Zalij ih umakom, pospi ostatkom goude i peci 30 minuta.
Savjet više: Kako oblikovati sarmice od kelja
Sarmice od kelja mnogo ćeš lakše oblikovati ako listove blanširaš. Ako je potrebno, nožem prije stanji najdeblje žile na listovima, zatim ih stavi u široki lonac s kipućom slanom vodom i kuhaj 5 minuta. Potom ih izgrabi šupljikavom grabilicom pa uroni u ledenu vodu kako bi sačuvali lijepu zelenu boju.
Muffini od kelja
Sastojci za 4 osobe:
- 500 g kelja
- 1 suha žemlja
- 1 glavica luka
- 3 žlice maslaca
- 1 jaje
- 400 g mljevenog mesa
- peršin
- mažuran
- mljeveni kumin
- 1 žličica senfa
- 4 mrkve
- 2 peršinova korijena
- šećer
- sol i papar
Priprema:
- Listove kelja operi i blanširaj u slanoj vodi 5 min, potom ih isperi hladnom vodom i ostavi da se dobro iscijede. Luk nasjeckaj i propirjaj na žlici maslaca. Žemlju namoči u vodu da omekša, iscijedi je pa izmiješaj s jajem, mesom, lukom, 2 žlice nasjeckanog peršina, žlicom mažurana, prstohvatom kumina i senfom. Naposljetku smjesu začini solju i paprom.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Namasti 8 udubina na limu za muffine pa svaku obloži listovima kelja. Napuni ih mesnom smjesom, pokrij keljom koji viri iz kalupića pa ih peci 20 minuta.
- Mrkvu i peršinov korijen oguli i krupnije nareži, propirjaj na ostatku maslaca, pospi prstohvatom šećera i karameliziraj. Potom podlij sa 200 ml vode i kuhaj na laganoj vatri 15 min dok tekućina ne ispari. Posoli i popapri te posluži s muffinima od kelja.
Rolade sa žitaricama ala bolognese
Sastojci za 4 osobe:
- po 50 g zrna pšenice, ječma i zobi
- 2 češnja češnjaka
- 16 listova kelja
- 1 ljubičasti luk
- 2 žlice ulja
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 400 g pelata
- 200 ml povrtne juhe
- timijan
- 8 ploški kuhane šunke
- 175 g naribanog sira (primjerice, ementalera)
- 1 žlica maslaca
- 100 g vrhnja za kuhanje
- sol i papar
Priprema:
- Žitarice namoči u mlaku vodu i ostavi da se namaču preko noći. Sljedeći dan vodu dobro ocijedi. Nasjeckani češnjak i luk propirjaj na vrućem ulju, dodaj žitarice, koncentrat pa sve zajedno propirjaj. Umiješaj usitnjen pelat sa sokom i juhu pa ostavi da kuha na laganoj vatri oko 30 min. Začini na kraju sa solju, paprom i žličicom timijana.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Listove kelja operi, blanširaj u slanoj vodi 5 min, onda ih oplahni hladnom vodom, tupkanjem posuši i složi po dva tako da se djelomično preklapaju.
- Na tako složene listove kelja stavi po plošku šunke. Žitarice posoli i popapri te razdijeli po ploškama šunke i pospi s ukupno 75 g sira. Kelj smotaj u rolade, poslaži u namašćenu vatrostalnu plitku zdjelu, pospi ostatkom sira (100 g), dodaj listiće maslaca i vrhnje, pokrij aluminijskom folijom i peci u zagrijanoj pećnici 40 minuta.