Pite, složenci i palačinke izmamit će osmijeh i velikima i malima, ali i kuharici jer su gotovi u tren oka. Ova pita, odnosno složenac na drugačiji način predstavlja ti ljupčac - zdravu biljku koja je odličan začin za razne juhe i variva jer njezin intenzivan miris podsjeća na miris povrća za juhu.
Za postizanje pune arome dovoljno je samo nekoliko grančica. Osim toga, ljupčac pojačava tek i potiče izmjenu tvari u organizmu.
S hrskavom koricom i nadjevom koji je fino sočan, ovaj složenac od kelja i slanine zadovoljit će i najveće ljubitelje fine hrane. Dodatak kelja unosi novi okus u mješavinu i namirnica je koja je ujedno i puna vitamina pa slobodno možemo reći kako je ovo zdravi obrok.
Zato, sjedni, opusti se i ušuškaj te uzmi jedan komad!
Pita od kelja sa slaninom
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 svežnjić peršina
- ¼ svežnjića ljupčaca
- 750 g kelja
- 1 luk
- 80 g slanine
- 200 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja
- 1 jaje
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- sol i papar
- mljevena paprika
- 500 g krumpira
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- Začinsko bilje operi, protresi i nasjeckaj. Kelju ukloni vanjske listove, glavicu prereži, ukloni tvrde dijelove, a listove nareži na rezance.
- Luk oljušti i nasjeckaj. Slaninu nareži na rezance.
- Mlijeko pomiješaj s vrhnjem, jajem i koncentratom rajčice te začini solju, paprom i mljevenom paprikom. Krumpir oguli i nareži na tanke ploške.
- Krumpir složi u kalup za pitu (promjera 28 cm). Po njemu ravnomjerno rasporedi nasjeckano začinsko bilje, kelj, luk i slaninu. Prelij mješavinom vrhnja i jaja.
- Pitu od kelja stavi u zagrijanu pećnicu te peci oko 40 minuta. Potom je izvadi, ostavi da se malo ohladi te je po želji pospi nasjeckanim peršinom.
Uz ovo ukusno jelo možeš poslužiti salatu kristalku i prepečeni kruh.