S hrskavom koricom i nadjevom koji je fino sočan, ovaj složenac od kelja i slanine zadovoljit će i najveće gurmane
Pite, složenci i palačinke izmamit će osmijeh i velikima i malima, ali i kuharici jer su gotovi u tren oka. Ovaj složenacod kelja i slanine na drugačiji način predstavlja ti ljupčac - zdravu biljku koja je odličan začin za razne juhe i variva jer njezin intenzivan miris podsjeća na miris povrća za juhu.
Za postizanje pune arome dovoljno je samo nekoliko grančica. Osim toga, ljupčac pojačava tek i potiče izmjenu tvari u organizmu.
S hrskavom koricom i nadjevom koji je fino sočan, ovaj složenac u koje m su ipak glavne zvijezde kelj i slanina zadovoljit će i najveće ljubitelje fine domaće hrane. Dodatak kelja unosi novi okus u mješavinu i namirnica je koja je ujedno i puna vitamina pa slobodno možemo reći kako je ovo zdravi obrok.
Kelj
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Složenac od kelja i slanine
20 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Peršin
1
svežanj
Ljupčac
0,25
svežanj
Kelj
750
g
Luk
1
kom
Slanina
80
g
Mlijeko
200
ml
Vrhnje
100
ml
Jaje
1
kom
Koncentrat rajčice
1
žlica
Sol
Papar
Mljevena paprika - slatka
Krumpir
500
g
Postupak
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
Začinsko bilje operi, protresi i nasjeckaj. Kelju ukloni vanjske listove, glavicu prereži, ukloni tvrde dijelove, a listove nareži na rezance.
Luk oljušti i nasjeckaj. Slaninu nareži na rezance.
Mlijeko pomiješaj s vrhnjem, jajem i koncentratom rajčice te začini solju, paprom i mljevenom paprikom. Krumpir oguli i nareži na tanke ploške.
Krumpir složi u kalup za pitu (promjera 28 cm). Po njemu ravnomjerno rasporedi nasjeckano začinsko bilje, kelj, luk i slaninu. Prelij mješavinom vrhnja i jaja.
Složenac od kelja stavi u zagrijanu pećnicu te peci oko 40 minuta. Potom složenac izvadi, ostavi ga da se malo ohladi te ga po želji pospi nasjeckanim peršinom.
Uz ovo ukusno jelo možeš poslužiti salatu kristalku i prepečeni kruh.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.