Recepti Povrće 24. veljače 2025.

Složi preukusan složenac od kelja i slanine

Povrće
20 MIN
60 MIN
4
SREDNJE
složenac od kelja
Slasni složenac od kelja
foto: Klara's Life/Pinterest
S hrskavom koricom i nadjevom koji je fino sočan, ovaj složenac od kelja i slanine zadovoljit će i najveće gurmane

Pite, složenci i palačinke izmamit će osmijeh i velikima i malima, ali i kuharici jer su gotovi u tren oka. Ovaj složenac od kelja i slanine na drugačiji način predstavlja ti ljupčac - zdravu biljku koja je odličan začin za razne juhe i variva jer njezin intenzivan miris podsjeća na miris povrća za juhu.

Za postizanje pune arome dovoljno je samo nekoliko grančica. Osim toga, ljupčac pojačava tek i potiče izmjenu tvari u organizmu.

Polpete od kelja i starog kruha Možda vas zanima... Ovi popečci od starog kruha i kelja baš su nam jako fini Recepti

Hrskava korica i sočan nadjev

S hrskavom koricom i nadjevom koji je fino sočan, ovaj složenac u koje m su ipak glavne zvijezde kelj i slanina zadovoljit će i najveće ljubitelje fine domaće hrane. Dodatak kelja unosi novi okus u mješavinu i namirnica je koja je ujedno i puna vitamina pa slobodno možemo reći kako je ovo zdravi obrok.

 | Author: Shutterstock Kelj foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Složenac od kelja i slanine
20 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Peršin 1 svežanj
  • Ljupčac 0,25 svežanj
  • Kelj 750 g
  • Luk 1 kom
  • Slanina 80 g
  • Mlijeko 200 ml
  • Vrhnje 100 ml
  • Jaje 1 kom
  • Koncentrat rajčice 1 žlica
  • Sol
  • Papar
  • Mljevena paprika - slatka
  • Krumpir 500 g
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.


  2. Začinsko bilje operi, protresi i nasjeckaj. Kelju ukloni vanjske listove, glavicu prereži, ukloni tvrde dijelove, a listove nareži na rezance.


  3. Luk oljušti i nasjeckaj. Slaninu nareži na rezance.


  4. Mlijeko pomiješaj s vrhnjem, jajem i koncentratom rajčice te začini solju, paprom i mljevenom paprikom. Krumpir oguli i nareži na tanke ploške.


  5. Krumpir složi u kalup za pitu (promjera 28 cm). Po njemu ravnomjerno rasporedi nasjeckano začinsko bilje, kelj, luk i slaninu. Prelij mješavinom vrhnja i jaja.


  6. Složenac od kelja stavi u zagrijanu pećnicu te peci oko 40 minuta. Potom složenac izvadi, ostavi ga da se malo ohladi te ga po želji pospi nasjeckanim peršinom.


Uz ovo ukusno jelo možeš poslužiti salatu kristalku i prepečeni kruh.

I još malo specijaliteta od kelja...

Varivo od kelja Možda vas zanima... Varivo od kelja: Dobro poznati okusi djetinjstva Recepti zimska riznica vitamina Možda vas zanima... Pravo zimsko jelo: špageti s keljom i hrskavim orasima Recepti Možda vas zanima... Poznati kelj u nepoznatim ulogama: kao rolice, muffini i rolada! Recepti

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • cherry 13:36 23. Veljača 2023.

    mmmmmm...može

  • amando 11:25 23. Veljača 2023.

    Suppperrr😋