Recepti 6722 prikaza 06. studenoga 2019.

Bogata i slasna pita od piletine i poriluka

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Sočna i kremasta piletina sljubljena s porilukom, graškom i umakom idealan je ručak

Ova pita je vrlo bogata i izdašna i sigurni smo da nakon nje nitko neće ostati gladan. 

Jednostavan ručak koji će izgledati vrlo lijepo, ali će biti i jako ukusan. Prilično smo sigurni da će oduševiti sve ljubitelje poriluka i piletine

Posluži je uz neku sezonsku salatu i uživaj u divnom ručku! 

 

Pita od krumpira i piletine Možda vas zanima... Danas ručamo: Pita od krumpira i piletine Recepti

 

Sastojci:

Za tijesto: 

  • 250 g maslaca
  • 350 g glatkog brašna + za posipavanje
  • 3/4 žličice soli
  • 9 - 10 žlica hladne vode

Za nadjev:

  • 1 kg pilećih prsa
  • Svježi ili sušeni timijan
  • 1 limun
  • 4 lovorova lista
  • 35 g omekšalog maslaca
  • 1 luk, nasjeckan
  • 200 g poriluka, prepolovljenog i narezanog na tanke trakice
  • 1 1/2 l pilećeg temeljca
  • 200 g šunke, narezane na trakice
  • 150 g zamrznutog graška
  • 2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
  • 80 g glatkog brašna
  • 1 - 2 žlice vrhnja za kuhanje
  • 1 žumanjak

 | Author: Getty Images Getty Images

 

 

Pileće polpete Možda vas zanima... Popečci od piletine koje će svi ukućani obožavati Recepti

 

Priprema:

  1. Tijesto: Maslac ohladiti u hladnjaku pa ga izvaditi i narezati na trakice i pomiješati s brašnom; dodati sol i hladnu vodu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto - kada je gotovo, pospremite ga u hladnjak do trenutka kada ćete pripremati pitu.
  2. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
  3. Nadjev: Na 20 g maslaca, popržiti pileća prsa. Posoliti ih i dodati luk i timijan i sve zajedno kratko pržiti dok luk ne omekša i piletina dobije lijepu boju i bude pečena.
  4. Na preostalom maslacu propirjati poriluk nekoliko minuta, da omekša.
  5. Pečenu piletinu malo ohladiti pa ju narezati na manje komade.
  6. Piletinu staviti u lonac s narezanom šunkom i zaliti temeljcem te kuhati oko pola sata; pred kraj kuhanja dodati grašak (da se kuha otprilike 5 -6 minuta) i peršin.
  7. Kada se tekućina smanjila na otprilike 600 ml, zagrijati malo maslaca/maslinova ulja i popržiti brašno te ga zaliti s malo temeljca i vrhnjem i umutiti u lonac s piletinom te pustiti da krčka još par minuta.
  8. Maknuti lonac s vatre pa umiješati poriluk i sok od limuna.
  9. Izvaditi ohlađeno tijesto, prerezati ga na dva dijela (jedan manji i jedan veći) i razvući veći komad u krug promjera 30 cm, tako da prekrije okruglu posudu za pečenje (i rubove).
  10. Na donji dio poslagati ravnomjerno pripremljeno meso i povrće i prekriti sve drugim dijelom tijesta te gornji dio premazati žumanjkom (možete ga pomiješati s malo ulja).
  11. Peći u zagrijanoj pećnici 50 - 60 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
  12. Poslužiti toplo.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.