Pita od piletine i poriluka je vrlo bogata i izdašna i ono što je sigurno je da nitko nakon nje neće ostati gladan. Čak i ako misliš da nisi ljubitelj poriluka, savjetujemo ti da nakratko zaboraviš na to i kušaš ovu pitu.
Poriluk, istina, mnogima nije omiljen, ali čini se kao da oni koji ne vole poriluk najčešće tek - tvrde da ne vole poriluk. Dok je prava istina da mu nisu dali niti priliku. Iako je njegov miris dok je svjež dosta "težak", to će se itekako promijeniti kad se poriluk termički obradi. Isto tako nestaje i njegov pomalo intenzivan okus.
Ovaj je ručak vrlo jednostavan, a vizualno će izgledati vrlo privlačno. No, još je važnije da će biti i jako ukusan. Ne moramo niti razmišljati niti naglasiti da će oduševiti sve ljubitelje poriluka i piletine, ali sigurni smo da će i one druge.
Ova pita od piletine i poriluka bit će kompletan ručak, ali ju isto tako možeš poslužiti uz neku sezonsku salatu i uživati u divnom ručku!
Pita od piletine i poriluka
Sastojci - za tijesto:
- 250 g maslaca
- 350 g glatkog brašna + za posipavanje
- 3/4 žličice soli
- 9-10 žlica hladne vode
Sastojci - za nadjev:
- 1 kg pilećih prsa
- svježi ili sušeni timijan
- 1 limun
- 4 lovorova lista
- 35 g omekšalog maslaca
- 1 luk, nasjeckan
- 200 g poriluka, prepolovljenog i narezanog na tanke trakice
- 1 i 1/2 l pilećeg temeljca
- 200 g šunke, narezane na trakice
- 150 g zamrznutog graška
- 2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
- 80 g glatkog brašna
- 1-2 žlice vrhnja za kuhanje
- 1 žumanjak
Postupak:
- Tijesto: Maslac ohladiti u hladnjaku pa ga izvaditi i narezati na trakice i pomiješati s brašnom; dodati sol i hladnu vodu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto - kada je gotovo, pospremi ga u hladnjak do trenutka kada ćeš pripremati pitu.
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
- Nadjev: Na 20 g maslaca, popržiti pileća prsa. Posoliti ih i dodati luk i timijan i sve zajedno kratko pržiti dok luk ne omekša i piletina dobije lijepu boju i bude pečena.
- Na preostalom maslacu propirjati poriluk nekoliko minuta, da omekša.
- Pečenu piletinu malo ohladi pa ju nareži na manje komade.
- Piletinu stavi u lonac s narezanom šunkom i zalij temeljcem te kuhaj oko pola sata; pred kraj kuhanja dodaj grašak (da se kuha otprilike 5 -6 minuta) i peršin.
- Kada se tekućina smanji na otprilike 600 ml, zagrij malo maslaca/maslinova ulja i poprži brašno te ga zalij s malo temeljca i vrhnja i umuti u lonac s piletinom te pustiti da krčka još par minuta.
- Makni lonac s vatre pa umiješaj poriluk i sok od limuna.
- Izvadi ohlađeno tijesto, prereži ga na dva dijela (jedan manji i jedan veći) i razvuci veći komad u krug promjera 30 cm, tako da prekrije okruglu posudu za pečenje (i rubove).
- Na donji dio poslaži ravnomjerno pripremljeno meso i povrće i prekrij sve drugim dijelom tijesta te gornji dio premaži žumanjkom (možeš ga pomiješati s malo ulja).
- Peci u zagrijanoj pećnici 50-60 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
- Poslužiti toplo.
Isprobaj i ova slasna jela s porilukom!