Domaće i mirisno: Pašteta od graha i začina

Thinkstock
Ukusan namaz priprema se brzinski pa se maže na tost ili krekere
Vidi originalni članak

U ovu domaću paštetu od graha možete nasjeckati kisele krastavce i kapare, umiješati pastu od slanih inćuna te dodati malo ajvara i vrhnja. Volite li pikantnije okuse, obvezno dodajte čili u prahu ili nasjeckani ljuti feferon.

Osim s kruhom ili krekerima, ovaj namaz možete poslužiti i na komadima povrća, primjerice paprika i polovicama malih rajčica, ili na listovima salate.

 

Njami! Domaća pašteta stvorena za ugodna druženja

 

20 minuta Brza domaća pileća pašteta

 

 

Potrebno vam je:

  • 500 g šarenog graha
  • 2 crvena luka
  • 1 mala žlica crvene paprike
  • 1/2 vezice peršina
  • 1/2 vezice lista celera
  • sol
  • papar
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 mala žlica mediteranske trave
  • 2,5 žlice maslinovog ulja

Priprema:

  1. Grah očistite, operite i stavite kuhati. Kad provrije, ocijedite ga, bacite vodu i dolijte novu. 
  2. Kuhajte grah s narezanim lukom, češnjakom i celerovim lišćem. Kad omekša, maknite ga s vatre, ocijedite i propasirajte štapnim mikserom. Posolite, popaprite, dodajte malo crvene paprike, sitno sjeckanog peršina, maslinova ulja i mediteranskog začina te sve dobro izmiješajte u paštetu.
  3. Prema potrebi, zgusnite s malo škrobnog brašna ili razrijedite s malo vode u kojoj se grah kuhao kako biste dobili kremastu paštetu.
  4. Ako ste u žurbi ovu paštetu možete napraviti i s konzerviranij  grahom i na taj način preskočiti prvu fazu kuhanja graha. 
Posjeti Gastro.hr