Džem od marelica - najslađi sastojak brojnih slastica

Elena Leya/Unsplash Džem od marelica
Pravo je vrijeme za pripremu domaćih delicija koje će trajati čitavu godinu, a fini džem od marelice definitivno je jedna od omiljenih...
Vidi originalni članak

Blagog i nježnog okusa, ovaj svestrani džem složit će se s baš svakom slasticom, a najfiniji će biti sam, na toplom domaćem kruhu premazanom maslacem.

 

Navalite! Breskve i marelice - novo ruho omiljenog ljetnog voća

 

Džem od marelica najčešće povezujemo s popularnom Sacher tortom, u veljači ga dodajemo krafnama, a zimi tim slatkim okusima lijepimo omiljene prhke keksiće. Zbog svoje je svestranosti ovaj džem među omiljenim sastojcima slastica kroz čitavu godinu što je svakako jedan od najvećih razloga za pripremu istog.

Džem od marelica možete pripremati na štednjaku ili u pećnici. Pečenje u pećnici neće zahtijevati miješanje i okusi će biti nešto intenzivniji. Sve što trebate napraviti jest rasporediti očišćene marelice po limu za pečenje, dodati šećer i pustiti da se peku dok ne poprime željenu teksturu.

Klasična priprema u loncu, na štednjaku, oduzet će vam nešto više vremena no rezultat će se svakako isplatiti. Količine šećera možete prilagoditi vlastitom ukusu ili ih uskladiti s obzirom na prirodnu slatkoću marelica.

Džem od marelica

Sastojci:

  • 2,5 kg marelica
  • 1 kg šećera
  • sok jednog limuna

Postupak:

  1. Marelice operi i izvadi im koštice.
  2. Nasjeckaj ih na manje ili veće komade, po želji.
  3. Ubaci marelice u lonac i dodaj limunov sok i šećer.
  4. Sve zajedno kuhaj na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kuhaj dok ne dobiješ željenu teksturu džema.
  5. Džem prebaci u sterilizirane staklenke te još jednom sve zajedno prokuhaj u loncu s kipućom vodom koji je iznutra obložen kuhinjskim krpama.
  6. Tako kuhaj još 10-15 minuta pa pusti da se ohladi i spremi u smočnicu.

 

Dobro jutro! Džem od kupina zbog kojeg ćete zavoljeti doručak Zaboravljeni okusi Miriše na bakinu kuhinju: Slatki džem od dunje samo 5 minuta Brzi džem od malina po receptu Gordona Ramsayja samo 3 sastojka! Mamin džem od jagoda genijalne teksture i okusa Neodoljivo ukusan Vodimo te kroz pripremu domaćeg džema od šljiva

 

 

 

Posjeti Gastro.hr