Egzotična pileća salata s kikirikijem i kupusom

Thinkstock
Volite li salate, ovo je jedna od onih koje mogu biti glavno jelo!
Vidi originalni članak

Azijska klasična salata s puno povrća, tradicionalnim "rezancima" (noodles), piletinom i naravno - začinima. Ono što je također tipično za ovakve salate jest što su sastojci narezani na male tanke trakice - rezance, tako da zapravo sve izgleda kao jedna velika mješavina rezanaca od mesa i povrća.

Kod ove salate je sjajna stvar, što izuzev preljeva koji je možda malo kompliciraniji i sadrži zahtjevnije sastojke, možete staviti povrće koje imate kod kuće - poput mrkve, kupusa ili celera

Poslužite ju hladnu jer će vas ljuta papričica narezana u salatu dovoljno zagrijati.

Sastojci:

  • 2 korijena celera, prerezana po dužini na pola
  • Komad đumbira veličine 3 - 4 cm, tanko narezan
  • 2 češnja češnjaka
  • Nekoliko listova peršina, nasjeckanih
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • Sol
  • 3 komada pilećih prsa (bez kože i kostiju)
  • 450 g somen rezanaca
  • 1/2 glavice kupusa
  • 5 - 6 mrkvi, oguljenih
  • 2 Jalapeño papričice, očišćene od sjemenki
  • 1/2 šalice prženih kikirikija
  • Sastojci za preljev: 3 žlice svježeg naribanog đumbira, 2 nasjeckane ljutike, 2 žlice ribljeg umaka, 1/2 šalice soja sosa, 3/4 šalice svježeg soka od limuna, 1 šalica maslaca od kikirikija (glatkog) i 1/4 šalice sezamovog ulja

Priprema:

  1.  U loncu pomiješati češnjak, celer, đumbir, peršin, 1 žlicu sezamovog ulja i pileća prsa te sve preliti vodom; zakuhati i smanjiti temperaturu na najmanju te pustiti da se kuha otprilike 15 minuta - dok meso ne bude skuhano. Izvaditi iz vode i ohladiti meso; đumbir možete staviti u salatu ako želite, ali moguće da će biti preljuto
  2. Zakuhati vodu pa skuhati rezance prem uputama; kada su kuhani, preliti ih hladnom vodom da se ohlade pa prebaciti u posudu  i pomiješati s preostalom žlicom sezamovog ulja
  3. Meso narezati na trakice od 1/2 cm
  4. Kupus i mrkvu narezati na tanke trakice nožem ili ribežom
  5. Jalapeño papričice narezati na tanke trakice
  6. U većoj posudi za salatu, pomiješati kupus, mrkvu, celer, papričice, kikiriki, meso i prije posluživanja preliti umakom (pripremite ga tako da samo dobro izmiješate sve sastojke) i složiti pripremljenu salatu na skuhane rezance.

Dobar tek! 

Posjeti Gastro.hr