Iako zimu doživljavamo kao doba za teška jela koja nas pune energijom i daju nam toliko željenu toplinu, ponekad je dobro odmoriti organizam od svih slasnih i masnih hrana i navaliti na dobru, bogatu salatu. Donosimo vam pet pravila za što bolju pripremu upravo takvih, zdravih i ukusnih, bogatih i raznolikih salata.
Koristite samo sezonske namirnice. Iako danas na svakom koraku možemo kupiti voće i povrće s različitih strana svijeta, najbolji odabir uvijek će biti ono sezonsko za koje i sami znamo od kuda dolazi. Gljive pripremljene na maslacu dat će sjajne kremaste note, dok će prokulice, cvjetača i brokula biti sasvim neuobičajen, ali tako ukusan dodatak vašim salatama.
Dodajte proteine. Nemojte svoju salatu temeljiti samo na povrću ili pak dodati tjesteninu i smatrati da ste riješili problem. U posudu ubacite šaku orašastih plodova, slanutka ili pak neku od vegetarijanskih zamjena za meso kao što je primjerice tofu. Imate li ostataka mesa od prethodnog dana, a nije vam mrsko u njemu uživati hladnom, nasjeckajte ga i ubacite u salatu. Ručak samo takav!
Teksture čine salatu. Izaberite sastojke različitih tekstura poput cikle, svježeg kupusa, cikle, ječma i badema pa ih dobro pomiješajte. Hrskave namirnice kombinirajte s kremastim, one mekanije s tvrđima.
Sastojke nasjeckajte na približno jednaku veličinu. Na taj ćete način u jednom zalogaju moći zahvatiti sve željene sastojke i osjetiti njihove teksture i okuse na različite načine. Jednostavan trik za još veći užitak.
Dressing birajte prema težini sastojaka u salati. Koristite li teže povrće poput svježeg kupusa slobodno se opustite pa u salatu dodajte senf, češnjak i čili, a ako ste se pak odlučili na slabije sastojke poput onih s prosom, koristite jednostavne dodatke poput limuna i grčkog jogurta.
Dobar tek!