Špajza 26. siječnja 2017.

Moguće je: Naučite jesti fino i uštedite

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi mi volimo uživati u hrani. Ponekad su to mali užici poput odličnog kroasana u omiljenoj pekarnici, a ponekad se volimo izvesti na večeru i počastiti pravim obrokom od nekoliko stotina kuna. Bez obzira na koje se načine s vremena na vrijeme razveselili, važno je racionalizirati potrošnju. Kako uštedjeti, ali istovremeno jesti finu hranu? To je zbilja moguće!

Prvi korak bit će odricanje od restorana. Bez obzira je li riječ o restoranima brze hrane u kojima trošite razumne iznose ili pak o finijim restoranima s kvalitetnijom hranom, želite li uštedjeti svoj novac, odustajanje od fine hrane izvana bit će prvi korak ka štednji. Ne želite li u potpunosti odustati, trošenje u restoranima možete smanjiti na jedan ili dva odlaska mjesečno, na taj će način želja biti zadovoljena, a vaš novčanik pun. Dvostruka pobjeda!

Sljedeći korak bit će izrada popisa potrošnje i odlazaka u trgovinu. Trebat će vam mjesec dana popisivanja kako biste shvatili koliko zapravo trošite, a zatim ćete isto moći reducirati. Smanjite odlazak u trgovinu na jednom tjedno. Napravite popis namirnica koje su vam potrebne i od njega nemojte odstupati. Svakodnevni odlazak u trgovinu rezultirat će kupnjom nepotrebnih stvari koje će vam tog trena privući pažnju. Upravo zato, važno je uz sebe imati popis koji će vas natjerati da se držite propisanog. Također, u shopping namirnica nikako se nemojte zaputiti praznog želuca. Glad će vas natjerati da kupujete stvari zbog koji biste kasnije mogli požaliti.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kuhajte kod kuće. To ne trebaju biti raskošna jela zbog kojih ćete cijeli dan stajati u kuhinji. Pripremajte jednostavna, ali ukusna jela koja će vas svakog narednog dana natjerati da ih pripremite iznova. Jela od tjestenine i riže mogu biti gotova u manje od pola sata i izvrstan su odabir za brzinski ručak nakon posla. Variva su također jednostavan način za zdravo uživanje. Pripremite povrće večer prije, a kada se umorni vratite s posla samo ga ubacite u lonac, dodajte vode i začina pa pustite da se kuha. Obratite pažnju na povrće koje se kuha duže, kao i ono kojem treba kraće vremena. Kada naučite takve i slične trikove, spremni ste za štedljiviji i ukusniji život.

tjestenina s rajčicom | Author: Stockfood foto: Stockfood

Hranu pripremajte unaprijed. Skuhajte više žitarica pa od njih pripremite salatu za cijeli tjedan. Znate li da sljedećeg dana nećete imati dovoljno vremena za pripremu ručka, pripremite ga večer prije, spremite u plastične posudice i u hladnjak, a zatim samo lagano podgrijte narednog dana. Ostatke od pečenja također nemojte bacati. Oni mogu biti savršen dodatak sendvičima za posao ili kao dio jednostavne i brze salate s povrćem. Umotajte ih u tortilje ili jednostavno jedite same uz neki novi, svježi prilog.

Koristite zamrzivač koji će vam pomoći kod pripreme hrane unaprijed. Skuhajte veću količinu umaka bolognese, a zatim dio upakirajte u plastične čašice, prekrijte folijom i spremite u zamrzivač. Isti način spremanja možete primijeniti i na čitavu paletu drugih jela. Mašta zbilja može svašta!

Za brzinska jela birajte dobre namirnice iz konzerve. Neka to ne budu gotovi umaci već namirnice poput graha, kukuruza ili slanutka. Od graha pripremite brzinska variva, od slanutka slasni falafel, a od mješavine sve tri namirnice dobit ćete sjajne tortilje. Neće vam trebati čak ni meso!

zamrzavanje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.