Kolumne 01. rujna 2016.

Tajna fantastičnih japanskih rezanaca: Kamena sa - ramena!

Ramen
1/4
Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako je Italija okrunjena za kraljicu tjestenine, tjestenina koju poznajemo danas je nastala u Aziji. Jedni od poznatih i iznimno popularnih japanskih rezanaca je ramen. Ramen rezanci su tanki rezanci proizvedeni od pšeničnog brašna i najčešće se prepoznaju po svojem spiralnom pakiranju u obliku pločica.

Svoju popularnost je stekla jer se proizvodi kao tjestenina za brzu pripremu i dovoljno joj je samo namakanje. Osim toga, spada u najjeftiniju tjesteninu na svijetu.

Jedan od svjetski priznatih chefova i veliki ljubitelj spomenutih rezanaca, David Chang, priznao je da ih je kao dijete jeo bez kuhanja, poput čipsa.

Ramen | Author: Anamarija Ledić Anamarija Ledić

Često se koriste u azijskim receptima, najčešće u juhama ili u kombinaciji sa wokom.

Wok jela me spašavaju nakon dugog dana. U par minuta dobijem jelo koje sadržava sve namirnice koje su mi potrebne u kombinaciji koju sama odredim.

Plus uvijek imam izliku ubaciti puno povrća. :)

Sastojci za OH FUDGE ramen wok:

  • 200 g Ramen tjestenine
  • 1 žuta paprika
  • 1 crvena paprika
  • 3 žlice kikirikija
  • 250 g piletine
  • 1 mladi luk
  • 3 žlice soja umaka
  • 2 žličice rižinog octa (ili nekog kvalitenijeg octa)
  • Pola žličice ribljeg umaka
  • 1 češnjak
  • Žličica suhih čili sjemenki
  • Ulje (kikirki/ sezam...)

Ramen | Author: Anamarija Ledić Anamarija Ledić

Priprema:

  1. Tjesteninu namočite u toploj vodi dok pripremate ostale sastojke.
  2. Piletinu možete rezati na kockice ili trakice.
  3. Kikiriki lagano usitnite sa nožem na grublje komadiće.
  4. Za umak pomiješajte soju, rižin ocat, riblji umak, 2 žlice ulja, sitno nasjeckani češnjak i čili.
  5. Luk i papriku nasjeckajte na kockice i ubacite wok.
  6. Popržite kratko na ulju, pa dodajte piletinu.
  7. Kada piletina poprimi lijepu boju, dodajte kikiriki.
  8. Nakon par minuta, dodajte tjesteninu i dobro promiješani umak.
  9. Dobro miješajte cijelo vrijeme pazeći da vam se tjestenina ne lijepi za wok. Kada vidite da je tjestenina gotova, maknite sa vatre.
  10. Prebacite u zdjelicu i posipajte s još malo kikirikija i mladog luka.

Ostanite mi fini i kreativni! :* 

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.