Azijska klasična salata s puno povrća, tradicionalnim "rezancima" (noodles), piletinom i naravno - začinima. Ono što je također tipično za ovakve salate jest što su sastojci narezani na male tanke trakice - rezance, tako da zapravo sve izgleda kao jedna velika mješavina rezanaca od mesa i povrća.
Kod ove salate je sjajna stvar, što izuzev preljeva koji je možda malo kompliciraniji i sadrži zahtjevnije sastojke, možete staviti povrće koje imate kod kuće - poput mrkve, kupusa ili celera.
Poslužite ju hladnu jer će vas ljuta papričica narezana u salatu dovoljno zagrijati.
Sastojci:
- 2 korijena celera, prerezana po dužini na pola
- Komad đumbira veličine 3 - 4 cm, tanko narezan
- 2 češnja češnjaka
- Nekoliko listova peršina, nasjeckanih
- 2 žlice sezamovog ulja
- Sol
- 3 komada pilećih prsa (bez kože i kostiju)
- 450 g somen rezanaca
- 1/2 glavice kupusa
- 5 - 6 mrkvi, oguljenih
- 2 Jalapeño papričice, očišćene od sjemenki
- 1/2 šalice prženih kikirikija
- Sastojci za preljev: 3 žlice svježeg naribanog đumbira, 2 nasjeckane ljutike, 2 žlice ribljeg umaka, 1/2 šalice soja sosa, 3/4 šalice svježeg soka od limuna, 1 šalica maslaca od kikirikija (glatkog) i 1/4 šalice sezamovog ulja
Priprema:
- U loncu pomiješati češnjak, celer, đumbir, peršin, 1 žlicu sezamovog ulja i pileća prsa te sve preliti vodom; zakuhati i smanjiti temperaturu na najmanju te pustiti da se kuha otprilike 15 minuta - dok meso ne bude skuhano. Izvaditi iz vode i ohladiti meso; đumbir možete staviti u salatu ako želite, ali moguće da će biti preljuto
- Zakuhati vodu pa skuhati rezance prem uputama; kada su kuhani, preliti ih hladnom vodom da se ohlade pa prebaciti u posudu i pomiješati s preostalom žlicom sezamovog ulja
- Meso narezati na trakice od 1/2 cm
- Kupus i mrkvu narezati na tanke trakice nožem ili ribežom
- Jalapeño papričice narezati na tanke trakice
- U većoj posudi za salatu, pomiješati kupus, mrkvu, celer, papričice, kikiriki, meso i prije posluživanja preliti umakom (pripremite ga tako da samo dobro izmiješate sve sastojke) i složiti pripremljenu salatu na skuhane rezance.
Dobar tek!