Esfihe

“Sfiha”, “esfiha” ili “sfirra” arapsko je jelo slično pizzi koje su u južnu ameriku donijeli imigranti pa se otad smatra brazilskim jelom. Arapski se utjecaj vidi u začinima koji se dodaju poput cimeta ili kumina. To je zapravo mljeveno meso umotano u tijesto ili okruglo razvaljano tijesto nadjeveno mesom poput pizze. Najčešće se priprema s mljevenom janjetinom ili govedinom, no u tradicionalnim receptima spominje se i ovčetina.
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 633

Tijesto

  • 2 mala žlica suhi kvasac
  • 450 g pšenično brašno, bijelo
  • 2 kom jaje kokošje
  • 2 žlica šećer, kristal
  • 40 g mast svinjska, nesoljena

Nadjev

  • 500 g pile (bijelo meso bez kosti)
  • 1 žlica ulje maslinovo
  • 1 kom luk ,crveni
  • 3 režanj češnjak
  • 3 kom rajčica, crvena
  • 4 žlica peršin, list
  • 1 prstohvat sol
  • 1 prstohvat papar

Priprema

  1. Pobrašnite radnu površinu pa pomiješajte brašno, kvasac, jaja, šećer, mlijeko i mast. Umijesite tijesto. Oblikujte kuglu pa je ostavite da se diže sat vremena. Za to vrijeme napravite nadjev.
  2. Ugrijte ulje u tavi i popržite sjeckanu piletinu. Nakon pet minuta dodajte češnjak, luk, rajčice i peršin. Začinite i pirjajte dok ne ispari sva tekućina.
  3. Ugrijte pećnicu na 200°c. Podijelite tijesto na kuglice i razvaljajte ih pa nadjenite mesom. Pecite 20 minuta.

Izvor Skuhatćute

Posjeti Gastro.hr