gastro postao
“Sfiha”, “esfiha” ili “sfirra” arapsko je jelo slično pizzi koje su u južnu ameriku donijeli imigranti pa se otad smatra brazilskim jelom. Arapski se utjecaj vidi u začinima koji se dodaju poput cimeta ili kumina. To je zapravo mljeveno meso umotano u tijesto ili okruglo razvaljano tijesto nadjeveno mesom poput pizze. Najčešće se priprema s mljevenom janjetinom ili govedinom, no u tradicionalnim receptima spominje se i ovčetina.
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 633
Tijesto
- 2 mala žlica suhi kvasac
- 450 g pšenično brašno, bijelo
- 2 kom jaje kokošje
- 2 žlica šećer, kristal
- 40 g mast svinjska, nesoljena
Nadjev
- 500 g pile (bijelo meso bez kosti)
- 1 žlica ulje maslinovo
- 1 kom luk ,crveni
- 3 režanj češnjak
- 3 kom rajčica, crvena
- 4 žlica peršin, list
- 1 prstohvat sol
- 1 prstohvat papar
Priprema
- Pobrašnite radnu površinu pa pomiješajte brašno, kvasac, jaja, šećer, mlijeko i mast. Umijesite tijesto. Oblikujte kuglu pa je ostavite da se diže sat vremena. Za to vrijeme napravite nadjev.
- Ugrijte ulje u tavi i popržite sjeckanu piletinu. Nakon pet minuta dodajte češnjak, luk, rajčice i peršin. Začinite i pirjajte dok ne ispari sva tekućina.
- Ugrijte pećnicu na 200°c. Podijelite tijesto na kuglice i razvaljajte ih pa nadjenite mesom. Pecite 20 minuta.
Izvor Skuhatćute