Gratinirani krumpir sa slaninom i lješnjacima

Volite li krumpir, u ovom jelu ćete uživati
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 542

Potrebno vam je

  • 1 žlica maslac, slani
  • 200 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 300 ml vrhnje kiselo (10% masti )
  • 2 list lovorov list
  • 2 režanj češnjak
  • krupna morska sol
  • papar
  • 2500 g krumpir, zreli
  • 0.50 žlica majčina dušica
  • 1 žlica parmezan
  • 1 žlica ulje maslinovo
  • 6 kriška slanina suha (prerašt. mršava)
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 šaka lješnjak, sirovi

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C i zdjelu veličine promjera 30 cm premažite maslacem. Izlijte mlijeko i vrhnje u široku tavu pa dodajte lovor i češnjak, pustite da zakuha te lagano miješajte minutu, dvije.
  2. Skinite s vatre te začinite solju i paprom. Dodajte krumpir narezan na tanke ploške i majčinu dušicu te dobro promiješajte. Izlijte sve u zdjelu za pečenje, dobro protresite, pospite parmezanom, prekrijte alu-folijom i pecite 45 minuta.
  3. U međuvremenu prepržite luk i u posebnoj tavi slaninu na malo maslinova ulja dok ne postane hrskava, dodajte preostalu količinu majčine dušice pa umiješajte oguljene i smrvljene lješnjake.
  4. Maknite foliju pa prženu slaninu natrganu na komadiće i luk pospite po vrhu te zapecite još desetak minuta dok se ne napravi hrskava korica.
Posjeti Gastro.hr