gastro postao
Volite li krumpir, u ovom jelu ćete uživati
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 542
Potrebno vam je
- 1 žlica maslac, slani
- 200 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 300 ml vrhnje kiselo (10% masti )
- 2 list lovorov list
- 2 režanj češnjak
- krupna morska sol
- papar
- 2500 g krumpir, zreli
- 0.50 žlica majčina dušica
- 1 žlica parmezan
- 1 žlica ulje maslinovo
- 6 kriška slanina suha (prerašt. mršava)
- 1 kom luk ,crveni
- 1 šaka lješnjak, sirovi
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200°C i zdjelu veličine promjera 30 cm premažite maslacem. Izlijte mlijeko i vrhnje u široku tavu pa dodajte lovor i češnjak, pustite da zakuha te lagano miješajte minutu, dvije.
- Skinite s vatre te začinite solju i paprom. Dodajte krumpir narezan na tanke ploške i majčinu dušicu te dobro promiješajte. Izlijte sve u zdjelu za pečenje, dobro protresite, pospite parmezanom, prekrijte alu-folijom i pecite 45 minuta.
- U međuvremenu prepržite luk i u posebnoj tavi slaninu na malo maslinova ulja dok ne postane hrskava, dodajte preostalu količinu majčine dušice pa umiješajte oguljene i smrvljene lješnjake.
- Maknite foliju pa prženu slaninu natrganu na komadiće i luk pospite po vrhu te zapecite još desetak minuta dok se ne napravi hrskava korica.