Za ljepši dan: Grčka baklava - saragli

Thinkstock
Smatra se da baklava podrijetlo vuče iz Armenije, ali postoje pretpostavke da potječe iz Arapskih zemalja, kao i iz Grčke
Vidi originalni članak

No, tko smo mi da se miješamo u povijest, i zato vam jednostavno donosimo recept koji će vas svakako dići iz tmurnog raspoloženja! Dobar tek.

Sastojci:

Sirup

  • 1 šalica vode
  • 1.50 šalica šećera
  • 0.25 dl meda
  • četvrt limuna

 

Slatki praznici Baklava okruglice od oraha za slasniju zimu

 

Ostalo

  • 250 g tijesta za baklavu
  • 1 šalica maslaca
  • 2 šalica oraha
  • 3 žlica šećera
  • 0.50 žlica klinčića u prahu
  • 1 žlica mljevenog cimeta

 

Mljac! Epohalna baklava s omiljenim crnim keksima

 

Priprema

  1. lzmiješajte vodu, šećer i med te zakuhajte. Kuhajte deset minuta, dodajte limunov sok i kuhajte još deset minuta.
  2. lzmiješajte orahe, šećer, cimet i klinčiće dok ne dobijete zrnastu smjesu. Otopite maslac.
  3. Premažite list tijesta maslacem. Prekrijte ga drugim listom pa opet premažite maslacem. Premažite nadjevom od oraha, šećera i začina. Izmjenjujte listove tijesta i nadjeve dok ne potrošite sve sastojke. Zarolajte tijesto i dobro ga spojite. Narežite baklavu na manje dijelove stavite u posudu za pečenje pa premažite otopljenim maslacem.
  4. Pecite baklavu 30-35 minuta na 165°C dok ne poprimi zlatnu boju. ohlađenim sirupom prelijte toplu baklavu. Neka odstoji prije posluživanja.

 

Slatki grijeh Čokoladna baklava s pistacijama i orasima

 

Posjeti Gastro.hr