gastro postao
Smatra se da baklava podrijetlo vuče iz Armenije, ali postoje pretpostavke da potječe iz Arapskih zemalja, kao i iz Grčke
No, tko smo mi da se miješamo u povijest, i zato vam jednostavno donosimo recept koji će vas svakako dići iz tmurnog raspoloženja! Dobar tek.
Sastojci:
Sirup
- 1 šalica vode
- 1.50 šalica šećera
- 0.25 dl meda
- četvrt limuna
Ostalo
- 250 g tijesta za baklavu
- 1 šalica maslaca
- 2 šalica oraha
- 3 žlica šećera
- 0.50 žlica klinčića u prahu
- 1 žlica mljevenog cimeta
Priprema
- lzmiješajte vodu, šećer i med te zakuhajte. Kuhajte deset minuta, dodajte limunov sok i kuhajte još deset minuta.
- lzmiješajte orahe, šećer, cimet i klinčiće dok ne dobijete zrnastu smjesu. Otopite maslac.
- Premažite list tijesta maslacem. Prekrijte ga drugim listom pa opet premažite maslacem. Premažite nadjevom od oraha, šećera i začina. Izmjenjujte listove tijesta i nadjeve dok ne potrošite sve sastojke. Zarolajte tijesto i dobro ga spojite. Narežite baklavu na manje dijelove stavite u posudu za pečenje pa premažite otopljenim maslacem.
- Pecite baklavu 30-35 minuta na 165°C dok ne poprimi zlatnu boju. ohlađenim sirupom prelijte toplu baklavu. Neka odstoji prije posluživanja.