Gusta juha od špinata i limuna s orzo tjesteninom

Thinkstock
Za sve ljubitelje gustih juha - ovo je jedna od onih koja vas naprosto oduševi prvi prvom zalogaju!
Vidi originalni članak

Jelo na žlicu nalazi se barem jednom tjedno na našem jelovniku! Ova divna juha je tako ukusna, gusta, a opet tako osvježavajuće lagana da ćete ju poželjeti jesti svaki dan!

Kombinacija limuna i špinata možda na prvu ne djeluje obećavajuće, ali vjerujte nam - upravo je fantastična!

Dodatak orzo tjestenine učinit će ovu slasnu juhu još bogatijom - no, ako ne volite tjesteninu, možete umjesto nje staviti i rižu. 

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, naribana
  • 1 luk, nasjeckan
  • 1/2 žličice ljute papričice u listićima
  • 300 g smrznutog špinata
  • 1 1/2 šalica orzo tjestenine ili riže
  • 8 šalica povrtnog temeljca
  • 4 jaja
  • sok od 3 limuna
  • sol
  • svježe nasjeckan peršin -za posluživanje
  • naribani parmezan, za posluživanje (po želji)

Priprema:

  1.  Zagrijati maslinovo ulje pa kratko popržiti češnjak i luk -dok luk ne omekša i postane proziran
  2. Dodati papričice, špinat i tjesteninu/rižu te kuhati oko minutu pa zaliti temeljcem
  3. Pustiti da zakuha pa smanjiti temperaturu na najmanju i ostaviti da krčka 15 minuta - dok tjestenina ne bude skoro skuhana
  4. Maknuti s vatre i pustiti da se malo ohladi (ne do kraja)
  5. Razmutiti jaja i dodati sok od limuna te dobro izmiješati; dodati nekoliko žlica juhe i pomiješati ju dobro s jajima pazeći da se jaja ne skuhaju; kada ste sigurni da se jaja neće skuhati jer su se temperirala s juhom, ulijte sve zajedno u juhu i dobro promiješajte
  6. Stavite ponovno na najmanju vatru da još jednom kratko zakuha i juha se dodatno zgusne od dodanih jaja
  7. Posolite/popaprite po želji
  8. Poslužite toplo, posipano peršinom i parmezanom

Dobar tek! 

Posjeti Gastro.hr