Hren – nezaobilazni sastojak blagdanskog stola

Thinkstock
Blagdanski stol bez hrena nezamisliv je jednako kao i proljeće bez visibaba.
Vidi originalni članak

Hren je zeljasta biljka iz obitelji latinskog naziva Brassicaceae. Ova poznata samonikla biljka, bijelog korijena karakterističnog okusa i mirisa potječe iz središnje i jugoistočne Europe, a danas je rasprostranjena po cijelome svijetu.

Poznato je kako se hren koristio još u vremenu prije Krista, a stari Grci koristili su ga kao lijek i afrodizijak. Njegovu vrijednost objašnjava i stara uzrečica koja kaže: „Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.“

Osim korijena koji se najčešće koristi svjež u kombinaciji s mesnim jelima, u kulinarstvu se mogu koristiti i mladi listovi koji se uglavnom pripremaju na salatu.

Blagdansko vrijeme nam je skoro pred vratima, a mi vam donosimo nekoliko ideja za jela s ovim nezaobilaznim sastojkom.

Uživajte!

Kuhana govedina s umakom od hrena i povrća

Namaz od lososa i hrena

Kremasta krumpir salata s hrenom i koprom

Pogačice s hrenom

Kozice u gustom umaku od rajčica i hrena

 

 

 

Posjeti Gastro.hr