Hren je zeljasta biljka iz obitelji latinskog naziva Brassicaceae. Ova poznata samonikla biljka, bijelog korijena karakterističnog okusa i mirisa potječe iz središnje i jugoistočne Europe, a danas je rasprostranjena po cijelome svijetu.
Poznato je kako se hren koristio još u vremenu prije Krista, a stari Grci koristili su ga kao lijek i afrodizijak. Njegovu vrijednost objašnjava i stara uzrečica koja kaže: „Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.“
Osim korijena koji se najčešće koristi svjež u kombinaciji s mesnim jelima, u kulinarstvu se mogu koristiti i mladi listovi koji se uglavnom pripremaju na salatu.
Blagdansko vrijeme nam je skoro pred vratima, a mi vam donosimo nekoliko ideja za jela s ovim nezaobilaznim sastojkom.
Uživajte!
Kuhana govedina s umakom od hrena i povrća
Kremasta krumpir salata s hrenom i koprom
Kozice u gustom umaku od rajčica i hrena