Hrskave zgnječene gljive bolje su od bilo kojeg steaka!

Instagram @naminamiretseptikogu Zgnječene peene gljive bolje su od steaka
Ako ne jedeš meso, ili pak želiš smanjiti njegovu konzumaciju, obavezno isprobaj ovaj recept za hrskave zgnječene gljive. Vjeruj nam, ukusnije su od bilo kojeg steaka, a i puno jeftinije!
Vidi originalni članak

Ove hrskave zgnječene gljive divna su ideja za ručak za sve koji ne jedu meso ili pak žele smanjiti njegovu konzumaciju. Bogate su proteinima, baš kao i meso, a kakvog su tek okusa!

Ma što čekaš, nabavi velike šampinjone ili bukovače, isprobaj ovaj recept i pripremi odličan ručak. I uživaj u brzom i finom obroku! Znamo da hoćeš…

 

korisni savjeti Zašto iskusni chefovi ne peru gljive?

 

Hrskave zgnječene gljive

(za 4 porcije, jednostavno, 40 minuta – priprema i pečenje)

Sastojci:

  • 12-14 velikih šampinjona ili bukovača
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1 žličica sušenih listića timijana
  • ½ žličice češnjaka u granulama
  • ¼ žličice soli
  • ¼ žličice svježe mljevenog papra
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • ¼ šalice naribanog parmezana (1 šalica = 250 ml)

 

TikTok trend Nakon burgera i krumpira gnječimo - brokulu!

 

Postupak:

  1. Rešetke stavi u gornju i donju trećinu pećnice, koju treba zagrijati na 230 stupnjeva.
  2. Gljive dobro očisti i odreži peteljke. Zareži rez od cca 1 cm na vrhu svakog klobuka od gljive. Stavi tako pripremljene gljive u veliku zdjelu, dodaj ulje, timijan, češnjak, sol i papar te sve dobro izmiješaj i pusti da gljive upiju sve ulje.
  3. Složi gljive na pleh obložen papirom za pečenje, tako da je stabljika dolje. Peci 18-20 minuta u donjoj trećini pećnice, dok gljive lagano ne poprime smeđu boju.
  4. Kad se gljive ispeku, izvadi ih iz pećnice, a u pećnici uključi grill opciju. Okreni gljive te svaku pritisni staklenom da se spljošti.
  5. Prelij gljive balzamičnim octom i pospi parmezanom. Peci u gornjoj trećini pećnice, ispod grila, dok rubovi ne postanu hrskavi a sir se ne rastopi i potom lagano zapeče, 2-4 minute.
  6. Posluži uz neku finu sezonsku salatu, i/ili pekarski krumpir. Mljac!

 

Jednostavan ručak Kremasta tjestenina s gljivama - klasik za svaki dan s puno sira Punjeni šampinjoni - sočni i puni okusa

 

Posjeti Gastro.hr