Odlično predjelo, mali zalogaj, ali i fino glavno jelo uz neku obilnu povrtnu salatu – ovi punjeni šampinjoni toliko su ukusni da ćeš, nakon što ih kušaš, stalno misliti na njih. Priprema je jednostavna, a većinu posla ionako odradi pećnica.
Ako prvi put pripremaš punjene šampinjone, a i inače rijetko kuhaš s gljivama, donosimo ti za početak, prije ovog genijalnog recepta za punjene šampinjone, i nekoliko savjeta za njihovo čišćenje i pripremu.
Kako očistiti i pripremiti gljive za kuhanje?
Gljive obično na sebi imaju puno zemlje i zato je ključno dobro ih očistiti prije kuhanja. Možeš ih brzinski isprati pod vodom (probaj da to traje što kraće jer gljive brzo upijaju tekućinu) i obrisati papirnatim ručnikom. No većina chefova preferira gljive samo dobro iščetkati, kako bi izbjegli njihovo natapanje vodom.
Za punjene šampinjone prvi je korak, nakon čišćenja, ukloniti stapke, no nemoj ih baciti – iskoristi ih za ovo ili neko drugo jelo. One će svakom jelu dati dodatan okus, teksturu i miris.
Moram li koristiti baš parmezan?
Ne. Za ovaj recept za punjene šampinjone možeš koristiti i gruyere, fontinu, cheddar, fetu, ali i dobar paški ili livanjski sir. Biraj sir po svome ukusu, ili ako ih sve voliš – biraj onaj najaromatičniji.
Može li se ovo jelo pripremiti unaprijed?
Naravno! Ovi punjeni šampinjoni mogu se napuniti i zamrznuti i tako stajati u zamrzivaču do 3 mjeseca. Kad ih ideš peći, samo ih ubaciš u pećnicu, ravno iz zamrzivača, no moraš im dati malo više od 20 minuta da se ispeku 😉
Slasni punjeni šampinjoni
(8 porcija, 60 minuta)
Sastojci:
- ulje za namastiti pleh
- 700 g krupnih šampinjona (bijelih ili smeđih)
- 2 žlice maslaca
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- ¼ šalice krušnih mrvica (1 šalica = 250 ml)
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- ¼ šalice svježe naribanog parmezana + dodatno za posipanje
- 120 g krem sira, omekšalog
- 2 žlice sitno sjeckanog svježeg peršinova lista + dodatno za posipanje
- 1 žlica svježeg timijana, sjeckanog
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Namasti pleh.
- Iz šampinjona izvadi stapke i grubo ih nasjeckaj. Klobuke od šampinjona posloži na pleh.
- U srednjoj tavi na srednje jakoj vatri rastopi maslac. Dodaj nasjeckane stapke šampinjona i prži dok ne ispuste svu vodu i ona ispari, oko 5 minuta.
- Dodaj češnjak i prži dalje dok ne zamiriši, oko 1 minutu.
- Dodaj krušne mrvice i pusti da se lagano zaprže, oko 3 minute. Posoli i popapri. Makni s vatre i pusti da se lagano ohladi.
- U zdjeli izmiješaj prženu mješavinu gljiva, češnjaka i krušnih mrvica, parmezan, krem sir, peršin i timijan. Posoli i popapri prema ukusu. Napuni klobuke šampinjona i pospi s još malo parmezana.
- Peci dok gljive ne omekšaju, a vrh se ne zazlati – oko 20 minuta.
- Pospi s još malo nasjeckanog peršinova lišća i posluži.
Isprobaj i ove recepte sa šampinjonima...