Iako su dostupni tijekom čitave godine, kraj kolovoza i početak jeseni najdraže je doba za jela s jednostavnim šampinjonima. Zbog blagog okusa sjajan su dodatak brojnim jelima, a njihova je tekstura posebice dobrodošla kada su u pitanju rižota i tjestenine.
Kod pripreme šampinjona važno je znati tek kako se oni ne peru. Umjesto umakanja u vodu, brišu se suhim papirnatim ručnicima kako bi se otklonile nečistoće, a zadržala svježina i okusi.
Upakirajte šampinjone u neki od naših recepata pa počastite nepce divnim okusima ovih nimalo običnih plodova.
Punjeni šampinjoni pravi su hit kada su u pitanju zabave na otvorenom ili brzinski ručak. Puniti ih možete povrćem, rižom ili slaninom, a nikako nemojte zaboraviti ni sir na vrhu koji će čitavom jelu dati slastan završetak.
Dok polako pozdravljamo ljeto i suočavamo se sa sve hladnijim danima, vrijeme je i za tanjure koji pružaju ultimativnu utjehu. U comfort foodu na domaći način možete uživati uz topli tanjur najkremastijih tjestenina, a divnim okusima definitivno će pripomoći šampinjoni.
Za one koji ne vole tjesteninu, tu je i raskošni rižoto. Pripremite dovoljno vina, rižu, gljive i maslac, a zatim uživajte u kremastom i slasnom tanjuru divnih okusa.
Klasik poput Stroganoffa definitivno morate isprobati, a odlična će ideja biti i kombinacija više vrsta gljiva u ovom tradicionalnom ruskom jelu. S druge strane, talijanska focaccia s gljivama bit će pun pogodak za one koji ne mogu odoljeti divnom mirisu svježe pečenog kruha.
Zaželite li se pak jela na žlicu, odabir bi svakako trebao pasti na aromatičnu juhu od gljiva. Dodajte joj heljdu ili ječam, zagustite s krumpirom i uživajte u nježnim okusima koji na najbolji način najavljuju jesen.
Za vikend gozbe pak predlažemo slasna mesna jela. Birajte između pljeskavice punjene šampinjonima i sočne teletine u umaku od šampinjona, pa sve zajedno poslužite uz fini zapečeni krumpir s gljivama. Kombinacija iz snova!