gastro postao
Jednostavna i brza tjestenina s pancetom, gljivama i umakom od temeljca i crnog vina
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 967
Potrebno vam je
- 3 dl goveđi temeljac
- 2 dl crno vino
- 3 žlica ulje maslinovo
- 140 g šampinjoni (uzgojeni)
- 100 g vrganj
- 100 g shitake gljiva
- krupna morska sol
- svježe mljeveni papar
- 200 g panceta
- 40 g maslac, slani
- 3 žlica kadulja
- 1 žlica ružmarin
- 450 g tjestenina bez jaja
- parmezan
Priprema
- Zagrijati temeljac i vino do vrenja pa grijati da reducira do 2,5 dl, otprilike 15 do 18 minuta.
- U tavi zagrijati 2 žlice ulja pa pirjati gljive dok omekšaju, oko 5 minuta. Začiniti soli i paprom pa ih prebaciti na tanjur.
- Zagrijati preostalo ulje u istoj tavi pa dodati pancetu i peći 10-ak minuta dok posmeđi. Dodati reducirani temeljac i vino, maslac i začinsko bilje. Zagrijavati nekoliko minuta dok se tekućina ne zgusne.
- Zatim umiješati gljive pa po potrebi još malo začiniti sa soli i paprom.
- Tjesteninu skuhati al dente prema uputama na pakiranju. Procijediti i sačuvati pola šalice vode od kuhanja.
- Umiješati tjesteninu i parmezan u smjesu sa gljivama. Miješati na srednjoj vatri, dodavajući vodu žlicu po žlicu ako je smjesa presuha. Grijati oko 5 minuta dok se umak ne poveže sa tjesteninom. Zatim posipati sa još malo parmezana.