Recepti 09. studenoga 2016.

Ne odbija se nikad: Tjestenina s pancetom i gljivama

Tjestenina s pancetom i gljivama
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavna i brza tjestenina s pancetom, gljivama i umakom od temeljca i crnog vina

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 967

Potrebno vam je

  • 3 dl goveđi temeljac
  • 2 dl crno vino
  • 3 žlica ulje maslinovo
  • 140 g šampinjoni (uzgojeni)
  • 100 g vrganj
  • 100 g shitake gljiva
  • krupna morska sol
  • svježe mljeveni papar
  • 200 g panceta
  • 40 g maslac, slani
  • 3 žlica kadulja
  • 1 žlica ružmarin
  • 450 g tjestenina bez jaja
  • parmezan

Priprema

  1. Zagrijati temeljac i vino do vrenja pa grijati da reducira do 2,5 dl, otprilike 15 do 18 minuta.
  2. U tavi zagrijati 2 žlice ulja pa pirjati gljive dok omekšaju, oko 5 minuta. Začiniti soli i paprom pa ih prebaciti na tanjur.
  3. Zagrijati preostalo ulje u istoj tavi pa dodati pancetu i peći 10-ak minuta dok posmeđi. Dodati reducirani temeljac i vino, maslac i začinsko bilje. Zagrijavati nekoliko minuta dok se tekućina ne zgusne.
  4. Zatim umiješati gljive pa po potrebi još malo začiniti sa soli i paprom.
  5. Tjesteninu skuhati al dente prema uputama na pakiranju. Procijediti i sačuvati pola šalice vode od kuhanja.
  6. Umiješati tjesteninu i parmezan u smjesu sa gljivama. Miješati na srednjoj vatri, dodavajući vodu žlicu po žlicu ako je smjesa presuha. Grijati oko 5 minuta dok se umak ne poveže sa tjesteninom. Zatim posipati sa još malo parmezana.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.