gastro postao
Jednostavna juha prepuna okusa koja će vas oduševiti!
Ječam je jedna od onih divnih namirnica koje možete kombinirati sa slanim i slatkim jelima. Ovaj put, našao se s gljivama u jednoj lijepoj priči - gustoj povrtnoj juhi koju ćete obožavati!
Kombinacija gljiva, koje su inače malo žilave i kada se skuhaju, i isto takvog ječma, savršeno će se sljubiti s mekom mrkvom i celerom.
Ovu ukusnu juhu, poslužite još toplu s komadom crnog kruha sa sjemenkama.
Sastojci potrebni za pripremu:
- 1 1/2 šalica zakuhane vode
- 1 žlica suhih gljiva
- 4 žlice maslaca
- 1 luk, nasjeckan
- 2 stabljike celera, nasjeckane
- 2 mrkve, narezane na kolutiće
- 1 žličica soli
- papar
- 3/4 šalice ječma
- 2 žlice brašna
- 350 g gljiva, očišćenih i narezanih na ploškice
- 6 šalica povrtnog temeljca
Priprema:
- Zakuhanom vodom preliti suhe gljive i ostaviti ih sa strane da upiju tekućinu
- Maslac rastopiti na srednjoj vatri, u loncu u kojem će se juha kuhati, pa dodati luk, celer, mrkvu i sve posoliti i popapriti
- Miješati povremeno i pustiti da povrće omekša pa dodati ječam i pustiti da se kratko poprži - oko 3 minute
- Dodati brašno i miješati neprestano te pustiti oko 2 minute da se brašno malo poprži
- Dodati suhe namočene gljive s vodom u kojoj su se namakale pa svježe gljive i sve zaliti temeljcem
- Pustiti da zakuha na srednjoj vatri i ostaviti oko 20 - 25 minuta da se tekućina smanji, a gljive i ječam skuhaju
- Poslužiti toplo!
Dobar tek!