Priprema jela sa žitaricama ponekad se oduži i do sat vremena. Stajanje u vodi preko noći svakako će pomoći kod kuhanja no mnogim vrstama žitarica će i dalje trebati poprilično vremena kako bi skroz omekšale i bile spremne za uživanje.
Leća, ječam, quinoa i druge žitarice bit će gotove čak dvostruko brže ako ih najprije ubacite u blender pa ih na taj način usitnite. Pripazite tek da se ne pretvore u prašinu, a najbolje bi bilo da se samo prepolove.
Žitarice će se kod kuhanja pretvoriti u smjesu nalik na palentu pa će ovakav način pripreme biti idealan koristite li ih kao prilog mesnim, ribljim ili povrtnim jelima.
Kod kuhanja žitarica u lonac ubacite i prstohvat začina, a zatim sve dobro pomiješajte kako bi se okusi sjedinili. Na kraju dodajte kockicu maslaca za dodatnu kremoznost.
Pripremate li žitarice na varivo, blendanje svakako preskočite kako ne biste dobili tek nedefinirane mrvice u tekućini.