Recepti 3196 prikaza 17. siječnja 2017.

Je li moguće: Rizi bizi bez riže

Thinkstock
Iako zvuči nevjerojatno, to je zbilja moguće. Kremasto, aromatično i fino, ali bez riže!

U ovom ćete sjajnom spoju namirnica rižu zamijeniti s ječmom, a zatim kuhati na potpuno isti način na koji bi to učinili s rižom. Ječam je najprije dobro malo tostirati na luku, a zatim postepeno zalijevati tekućinom. Za kremastu notu na kraju dodajte maslac i parmezan, a cijelu kombinaciju dodatno će začiniti limunova korica i sok. Upustite se u sasvim novu avanturu pripreme rizi bizija koji to nije pa se iznenadite zadivljujuće dobrim okusima koje može ponuditi ječam.

Potrebno vam je:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 1 1/2 šalica ječma
  • 70 ml bijelog vina
  • 1 šalica smrznutog graška
  • 3 šalice temeljca
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 1 žlica ribane limunove korice
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice parmezana
  • Sol, papar

Priprema:

  1. U dubljoj tavi ili posudi zagrijte maslinovo ulje.
  2. Luk nasjeckajte pa ga bacite na vruće ulje.
  3. Dodajte ječam i pustite da se tostira oko dvije minute.
  4. Povremeno promiješajte.
  5. Dodajte vino i kuhajte dok ga ječam u potpunosti ne upije.
  6. Postepeno dodajte temeljac uz stalno miješanje.
  7. Kuhajte oko deset minuta, dok ječam do pola ne omekša.
  8. Dodajte grašak i limunovu koricu i kuhajte dok nije gotovo.
  9. Na kraju dodajte maslac, limunov sok, parmezan i sitno sjeckani peršin.
  10. Promiješajte i poslužite toplo.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.