gastro postao
Dok se krumpir peče, bacite se na pripremu ragua od omiljenih gljiva pa jednostavnim jelom oduševite čak i najzahtjevnije
Sjajno vegetarijansko jelo ili pak prilog dobrom odresku bit će punjeni pečeni krumpir s finim aromama divnog umaka od gljiva i vina. Poslužujete li krumpir samo uz umak, možete ga završiti u pećnici s malo ribanog sira, a želite li da bude prilog, neće vam trebati čak ni salata. Jednostavno i brzo, ovo jelo ostavlja dojam složenosti koji će vas u potpunosti osvojiti.
Potrebno vam je:
- 8 krumpira
- 400 g gljiva
- 4 režnja češnjaka
- 1 manja glavica luka
- 200 ml temeljca
- 100 ml bijelog vina
- 1 žličica senfa
- 1 žličica mljevene dimljene paprike
- Timijan
- Maslac
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
Priprema:
- Krumpir dobro operite, izbodite ga vilicom, premažite maslinovim uljem i umotajte u foliju.
- Pecite ga na 200 stupnjeva oko 40 minuta do sat vremena, ovisi o veličini krumpira.
- Dok se krumpiri peku, na tavi otopite maslac, dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok se ne zastakli.
- Dodajte sitno sjeckane gljive.
- Ubacite protisnuti češnjak, pustite da se kratko pirja pa dodajte vino.
- Kuhajte dok tekućina ne ispari, a zatim dodajte temeljac, senf, dimljenu papriku i timijan.
- Začinite soli i paprom. Pirjajte dok niste dobili fini umak.
- Maknite s vatre.
- Kada je gotov, krumpir izvadite iz pećnice i prerežite ga na pola.
- Dodajte umak od gljiva.
- Poslužite toplo.
Dobar tek!