Recepti 07. studenoga 2022.

Zapečeni složenac od šampinjona sa sirom – ima li išta bolje od ovog?

foto: Freepik
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je jelo definitivno jedno od onih koja izazivaju ‘ovisnost’! Varijacije i kombinacije su brojne, a promjena će biti već i ako "samo" promijeniš vrstu gljiva.

Gljive obožavamo – jer su ukusna zamjena za meso i pomažu u jačanju našeg imunološkog sustava. Korištenjem raznih gljiva dat ćeš više okusa i teksture ovom jelu koje je vrlo jednostavno za napraviti. No, čak i ako upotrijebiš samo šampinjone za ovaj složenac od šampinjona, garantiramo ti uzdahe zadovoljstva.

Isto tako, i kod odabira sireva možeš biti kreativan/na. Savršeno dobro će doći i razni ostaci sireva koje možda imaš u hladnjaku, a ne znaš što bi s njima. Ništa ne bacaj, nego mudro iskoristi!

Ekstra savjet: neki chefovi savjetuju kako je potrebno najmanje pola kilograma gljiva za četiri osobe bez obzira na to koristiš li ih kao prilog ili glavno jelo. U svakom slučaju, ne škrtarimo pa smo u ovaj složenac stavili 800 g. Ovo će te jelo definitivno očarati i poželjet ćeš ga pripremati češće. 

Složenac s tikvicama i puno, puno sira Možda vas zanima... Ove sezonske složence moraš isprobati! Recepti

Zapečeni složenac od šampinjona

Sastojci:

  • 800 g šampinjona
  • 3 ljutike
  • 2 češnja češnjaka
  • vezica peršina
  • 10 tankih ploškica pršuta
  • 1 žlica maslaca
  • sol i papar
  • 200 g vrhnja za kuhanje
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • 250 g naribanog sira (primjerice, grojera ili ementalera)
Možda vas zanima... Neodoljivo: Brzinski složenac od piletine i krumpira Recepti

Priprema:

  1. Gljive očisti i prebriši mokrim ubrusom. Veće šampinjone po želji prereži popola. Ljutiku i češnjak oljušti i nasjeckaj. Peršin properi i posuši na ubrusu, stavi jednu grančicu na stranu, a ostatak nasitno nasjeckaj.
  2. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Nareži pršut na trakice pa ih prži oko 2 minute na tavi da postanu hrskave. Potom ih pomiješaj s gljivama, sjeckanim peršinom, ljutikom i češnjakom te sve posoli, popapri, pa prebaci u dobro namašćenu vatrostalnu posudu.
  3. Gljive prelij mješavinom juhe i vrhnja, stavi ih u pećnicu i peci oko 25 minuta.
  4. Potom povećaj temperaturu u pećnici na 220 stupnjeva. Složenac pospi naribanim sirom pa ga zapeci još 10-tak minuta dok sir ne porumeni. Jelo ukrasi sačuvanim peršinom i posluži uz zelenu salatu ili matovilac.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.