Recepti 01. veljače 2022.

Kremasta tjestenina s gljivama - klasik za svaki dan

Tjestenina s gljivama foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Brzo, jednostavno i ukusno, baš onako kako volimo nakon napornog radnog dana!

U ona jednostavnija, a uvijek fina jela zasigurno ulazi i kremasta tjestenina na bazi vrhnja i omiljenih gljiva. Šampinjone možeš zamijeniti nekom drugom vrstom gljiva po želji, a želiš li pripremiti vegetarijansku verziju, iz sastojaka samo izbaci pancetu ili slaninu. 

 

Možda vas zanima... Marenda i pol: Tjestenina s pancetom i pastrnjakom Recepti

 

Za efektniji izgled jela, odličan odabir bit će zeleni ili crni rezanci. Uz ovu kombinaciju odlično će se složiti i timijan i vlasac, a želiš li dodatno začiniti ručak, tjesteninu svakako posluži uz čašu finog bijelog vina.

Sastojci:

  • 450 g tjestenine
  • 1 žlica maslaca
  • 400 g šampinjona
  • 100 g sitno sjeckane pancete
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 250 ml vina 
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 40 g parmezana
  • 2 žlica peršin, list
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhaj al dente, prema uputama na pakiranju. 
  2. Otopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri.
  3. Dodaj nasjeckani luk, a nakon dvije minute i protisnuti češnjak. Dinstaj i povremeno promiješaj. 
  4. Dodaj sitno sjeckanu slaninu. Kada se luk zastakli, a panceta pusti masnoću, dodaj gljive koje si očistila i narezala na ploške.
  5. Prži desetak minuta dok tekućina ne ispari, a gljive ne omekšaju. Ulij vino i kuhaj dok ne ispari.
  6. Kad ispari, dobro promiješaj pa makni s vatre. Začini soli i paprom.
  7. Dodaj skuhanu tjesteninu i nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala, vrhnje, sitno ribani parmezan i dvije žlice nasjeckanog peršina. Sve polako promiješaj i, prema potrebi, dodaj još soli.
  8. Makni s vatre i posluži toplo - s još malo parmezana. 

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Kremasta tjestenina s češnjakom i maslacem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.