gastro postao
Brzo, jednostavno i ukusno, baš onako kako volimo nakon napornog radnog dana!
U ona jednostavnija, a uvijek fina jela zasigurno ulazi i kremasta tjestenina na bazi vrhnja i omiljenih gljiva. Šampinjone možeš zamijeniti nekom drugom vrstom gljiva po želji, a želiš li pripremiti vegetarijansku verziju, iz sastojaka samo izbaci pancetu ili slaninu.
Za efektniji izgled jela, odličan odabir bit će zeleni ili crni rezanci. Uz ovu kombinaciju odlično će se složiti i timijan i vlasac, a želiš li dodatno začiniti ručak, tjesteninu svakako posluži uz čašu finog bijelog vina.
Sastojci:
- 450 g tjestenine
- 1 žlica maslaca
- 400 g šampinjona
- 100 g sitno sjeckane pancete
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 250 ml vina
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 40 g parmezana
- 2 žlica peršin, list
- Sol, papar
Priprema:
- Tjesteninu skuhaj al dente, prema uputama na pakiranju.
- Otopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodaj nasjeckani luk, a nakon dvije minute i protisnuti češnjak. Dinstaj i povremeno promiješaj.
- Dodaj sitno sjeckanu slaninu. Kada se luk zastakli, a panceta pusti masnoću, dodaj gljive koje si očistila i narezala na ploške.
- Prži desetak minuta dok tekućina ne ispari, a gljive ne omekšaju. Ulij vino i kuhaj dok ne ispari.
- Kad ispari, dobro promiješaj pa makni s vatre. Začini soli i paprom.
- Dodaj skuhanu tjesteninu i nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala, vrhnje, sitno ribani parmezan i dvije žlice nasjeckanog peršina. Sve polako promiješaj i, prema potrebi, dodaj još soli.
- Makni s vatre i posluži toplo - s još malo parmezana.
Dobar tek!