gastro postao
Ako ne jedeš meso, ili pak želiš smanjiti njegovu konzumaciju, obavezno isprobaj ovaj recept za hrskave zgnječene gljive. Vjeruj nam, ukusnije su od bilo kojeg steaka, a i puno jeftinije!
Ove hrskave zgnječene gljive divna su ideja za ručak za sve koji ne jedu meso ili pak žele smanjiti njegovu konzumaciju. Bogate su proteinima, baš kao i meso, a kakvog su tek okusa!
Ma što čekaš, nabavi velike šampinjone ili bukovače, isprobaj ovaj recept i pripremi odličan ručak. I uživaj u brzom i finom obroku! Znamo da hoćeš…
Hrskave zgnječene gljive
(za 4 porcije, jednostavno, 40 minuta – priprema i pečenje)
Sastojci:
- 12-14 velikih šampinjona ili bukovača
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 žličica sušenih listića timijana
- ½ žličice češnjaka u granulama
- ¼ žličice soli
- ¼ žličice svježe mljevenog papra
- 1 žlica balzamičnog octa
- ¼ šalice naribanog parmezana (1 šalica = 250 ml)
Postupak:
- Rešetke stavi u gornju i donju trećinu pećnice, koju treba zagrijati na 230 stupnjeva.
- Gljive dobro očisti i odreži peteljke. Zareži rez od cca 1 cm na vrhu svakog klobuka od gljive. Stavi tako pripremljene gljive u veliku zdjelu, dodaj ulje, timijan, češnjak, sol i papar te sve dobro izmiješaj i pusti da gljive upiju sve ulje.
- Složi gljive na pleh obložen papirom za pečenje, tako da je stabljika dolje. Peci 18-20 minuta u donjoj trećini pećnice, dok gljive lagano ne poprime smeđu boju.
- Kad se gljive ispeku, izvadi ih iz pećnice, a u pećnici uključi grill opciju. Okreni gljive te svaku pritisni staklenom da se spljošti.
- Prelij gljive balzamičnim octom i pospi parmezanom. Peci u gornjoj trećini pećnice, ispod grila, dok rubovi ne postanu hrskavi a sir se ne rastopi i potom lagano zapeče, 2-4 minute.
- Posluži uz neku finu sezonsku salatu, i/ili pekarski krumpir. Mljac!