Recepti 15. ožujka 2024.

Hrskave zgnječene gljive bolje su od bilo kojeg steaka!

gljive
Zgnječene peene gljive bolje su od steaka foto: Instagram @naminamiretseptikogu
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ne jedeš meso, ili pak želiš smanjiti njegovu konzumaciju, obavezno isprobaj ovaj recept za hrskave zgnječene gljive. Vjeruj nam, ukusnije su od bilo kojeg steaka, a i puno jeftinije!

Ove hrskave zgnječene gljive divna su ideja za ručak za sve koji ne jedu meso ili pak žele smanjiti njegovu konzumaciju. Bogate su proteinima, baš kao i meso, a kakvog su tek okusa!

Ma što čekaš, nabavi velike šampinjone ili bukovače, isprobaj ovaj recept i pripremi odličan ručak. I uživaj u brzom i finom obroku! Znamo da hoćeš…

 

gljive Možda vas zanima... Zašto iskusni chefovi ne peru gljive? Špajza

 

bukovače | Author: Robert Anić/PIXSELL Slasne bukovače foto: Robert Anić/PIXSELL

Hrskave zgnječene gljive

(za 4 porcije, jednostavno, 40 minuta – priprema i pečenje)

Sastojci:

  • 12-14 velikih šampinjona ili bukovača
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1 žličica sušenih listića timijana
  • ½ žličice češnjaka u granulama
  • ¼ žličice soli
  • ¼ žličice svježe mljevenog papra
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • ¼ šalice naribanog parmezana (1 šalica = 250 ml)

 

Zgnječena brokula Možda vas zanima... Nakon burgera i krumpira gnječimo - brokulu! Recepti

 

Postupak:

  1. Rešetke stavi u gornju i donju trećinu pećnice, koju treba zagrijati na 230 stupnjeva.
  2. Gljive dobro očisti i odreži peteljke. Zareži rez od cca 1 cm na vrhu svakog klobuka od gljive. Stavi tako pripremljene gljive u veliku zdjelu, dodaj ulje, timijan, češnjak, sol i papar te sve dobro izmiješaj i pusti da gljive upiju sve ulje.
  3. Složi gljive na pleh obložen papirom za pečenje, tako da je stabljika dolje. Peci 18-20 minuta u donjoj trećini pećnice, dok gljive lagano ne poprime smeđu boju.
  4. Kad se gljive ispeku, izvadi ih iz pećnice, a u pećnici uključi grill opciju. Okreni gljive te svaku pritisni staklenom da se spljošti.
  5. Prelij gljive balzamičnim octom i pospi parmezanom. Peci u gornjoj trećini pećnice, ispod grila, dok rubovi ne postanu hrskavi a sir se ne rastopi i potom lagano zapeče, 2-4 minute.
  6. Posluži uz neku finu sezonsku salatu, i/ili pekarski krumpir. Mljac!

 

Tjestenina šampinjoni Možda vas zanima... Kremasta tjestenina s gljivama - klasik za svaki dan Recepti Gratinirani šampinjoni Možda vas zanima... Punjeni šampinjoni - sočni i puni okusa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.