Isprobaj ovaj klasik - quiche iz kuhinje Julije Child

Getty Images Isprobaj ovaj klasik - quiche iz kuhinje Julije Child
Ova slana pita je kulinarski klasik, a možda najbolje ju priprema slavna Julia Child. Sigurni smo da ćeš naći priliku da ju pripremiš i oduševiš goste
Vidi originalni članak

Quiche danas nije tako rijetko jelo i postoji cijeli niz recepata koje možemo pronaći. Ipak, rado se vraćamo klasicima omiljene kuharice Julije Child.

Julijinu verziju quiche Lorraine svakako moraš imati u svojoj bilježnici s receptima, a jednom kada naučiš kako pripremiti ovo ukusno jelo, lako ćeš se poigrati s receptom tako da dodaš razno povrće ili još više začina. 
 

Trikovi i savjeti Tajna savšenog quicha krije se u ova tri trika
 

Quiche prema receptu Julije Child

Sastojci - za tijesto::

  • 270 g brašna
  • 1/4 žličice soli
  • prstohvat šećera
  • 110 g maslaca
  • 35 g margarina
  • 1 jaje

Sastojci - za nadjev:

  • 170 g slanine
  • 2 jaja
  • 360 ml vrhnja za kuhanje
  • 1/2 žličice soli
  • svježe mljeveni papar

Postupak:

  1. Najprije pripremi tijesto. U posudi pomiješaj brašno, sol i šećer te dodaj maslac i margarin nasjeckan na kockice. Rukama umiješaj kockice u brašno tako da dobiješ mrvičasto tijesto te zatim dodaj nekoliko žlica hladne vode kako bi mrvice povezala u tijesto. 
  2. Tijesto prebaci na glatku pobrašnjenu površinu i nekoliko puta premijesi. Oblikuj ga u kuglicu i umotaj u foliju te stavi u hladnjak na dva sata. 
  3. Nakon dva sata tijesto izvadi iz hladnjaka, a pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi u disk promjera 35 cm te ga prebaci u kalup za pite. Višak tijesta koje visi na rubovima ukloni kako ne bi zagorjelo, a na dnu pite vilicom napravi rupice. Tijesto prekrij aluminijskom folijom te na nju dodaj kulinarske utege ili suhi grah kako bi dno ostalo ravno. Tijesto peci 'naslijepo' (bez nadjeva) 20-ak minuta. 
  4. Nakon 20 minuta tijesto izvadi iz pećnice te ukloni aluminijsku foliju i utege ili grah. Premaži izmućenim jajetom i peci još dvije do pet minuta. 
  5. Za punjenje najprije nasjeckaj špek na kockice i prebaci u lonac. Špek prelij hladnom vodom i zakuhaj do vrenja te kuhaj oko pet minuta, zatim ga procijedi i vrati u lonac bez vode i peci dok ne bude hrskav. Hrskavi špek rasporedi po kori. 
  6. U posebnoj posudi izmuti jaja, vrhnje za kuhanje i sol te dodaj malo muškatnog oraščića i papra po želji. Smjesu izlij u koru preko špeka i sve zajedno peci 30 do 35 minuta na 190 stupnjeva. Pitu posluži toplu ili na sobnoj temperaturi. 

Quiche isprobaj i u ovim slasnim verzijama:

 

Mljac! Za ručak napravi quiche sa špinatom i slaninom 50 shades of hunger Slani klasik iz pećnice blogerice 50 shades of hunger Sjajna kombinacija Sezonski quiche s pršutom i tikvicom

 

Posjeti Gastro.hr