Iz bakinog lonca: Recept za pripremu kiselih krastavaca

Thinkstock
Izdvoji vrijeme i pripremi ih kod kuće!
Vidi originalni članak

Hladni i hrskavi, odlični sami, ali i u kombinaciji s drugim namirnicama, a pogotovo u sendviču - kiseli krastavi mnogima su omiljena namirnica. Iako ih je naravno najlakše kupiti u trgovini i poslužiti kod kuće, mnogi od nas složit će se da 'to nije to' te da nema boljih kiselih krastavaca od onih napravljenih kod kuće.

 

jeste li već pripremili? S prozora u hladnjak: Ljetni kiseli krastavci

 

Domaća priprema nije veoma zahtjevna, no iziskuje izdvajanje malo slobodnog vremena. U nastavku pročitaj što će ti sve trebati te postupak njihove pripreme i zapamti da količina potrebne tekućine ovisi o veličini krastavaca te veličini i obliku staklenke u koje ih spremaš.

U slast!

Sastojci:

  • oko 3 kg krastavaca (ovisno o njihovoj veličini)
  • 3 L vode
  • 500 mL alkoholnog octa
  • 200 g šećera
  • 100 g soli
  • grančice kopra
  • pola žličice pahuljica čili papričice (po želji)
  • sjemenke gorušice, po želji, oko 2 žlice
  • sušeni korijander, po želji, oko 2 žlice
  • 1 žličica konzervansa, po želji

Priprema:

  1. Krastavce dobro operi, ako je potrebno koristi četku ili spužvicu.
  2. Staklenke i njihove poklopce također operi i osuši.
  3. Krastavce na gusto poslaži u staklenke kako se nakon ulijevanja tekućine ne bi uzdizali na površinu. Ako ti to ne uspije, kako bi ih zadržala pod vodom možeš se koristiti i kupovnim mrežicama.
  4. Ostale sastojke stavi u lonac na srednje jaku vatru. Pričekaj da tekućina zavrije, a zatim kuhaj dok se sol i šećer ne otope. 
  5. Dobivenom tekućinom prelij prethodno poslagane krastavce te zatvori staklenke. 
  6. Čuvaj ih na hladnom i tamnom mjestu do uporabe.

U slast!

 

ideja za pet! Prilog koji ćete obožavati - pohani kiseli krastavci lagano i osvježavajuće Sendviči s krastavcem idealan su popodnevni zalogaj jesi za? Popsicles od krastavca, limete i kokosove vode

Posjeti Gastro.hr