Hladni i hrskavi, odlični sami, ali i u kombinaciji s drugim namirnicama, a pogotovo u sendviču - kiseli krastavi mnogima su omiljena namirnica. Iako ih je naravno najlakše kupiti u trgovini i poslužiti kod kuće, mnogi od nas složit će se da 'to nije to' te da nema boljih kiselih krastavaca od onih napravljenih kod kuće.
Domaća priprema nije veoma zahtjevna, no iziskuje izdvajanje malo slobodnog vremena. U nastavku pročitaj što će ti sve trebati te postupak njihove pripreme i zapamti da količina potrebne tekućine ovisi o veličini krastavaca te veličini i obliku staklenke u koje ih spremaš.
U slast!
Sastojci:
- oko 3 kg krastavaca (ovisno o njihovoj veličini)
- 3 L vode
- 500 mL alkoholnog octa
- 200 g šećera
- 100 g soli
- grančice kopra
- pola žličice pahuljica čili papričice (po želji)
- sjemenke gorušice, po želji, oko 2 žlice
- sušeni korijander, po želji, oko 2 žlice
- 1 žličica konzervansa, po želji
Priprema:
- Krastavce dobro operi, ako je potrebno koristi četku ili spužvicu.
- Staklenke i njihove poklopce također operi i osuši.
- Krastavce na gusto poslaži u staklenke kako se nakon ulijevanja tekućine ne bi uzdizali na površinu. Ako ti to ne uspije, kako bi ih zadržala pod vodom možeš se koristiti i kupovnim mrežicama.
- Ostale sastojke stavi u lonac na srednje jaku vatru. Pričekaj da tekućina zavrije, a zatim kuhaj dok se sol i šećer ne otope.
- Dobivenom tekućinom prelij prethodno poslagane krastavce te zatvori staklenke.
- Čuvaj ih na hladnom i tamnom mjestu do uporabe.
U slast!