Zanimljiv recept korejsko-američkog chefa Deukija Honga ima tajni sastojak koji krastavcima daje slatkoću i osvježavajuće mjehuriće
Korejsko-američki chef Deuki Hong, koautor kuharice "Koreaworld", otkrio je svoj recept za malo drugačije kisele krastavce... Točnije - slatko-kisele kisele krastavce.
"Krastavci ukiseljeni na ovaj način su blago opori, slatkasti, lagano pjenušavi i - zarazno ukusni. Tajna je u gaziranom soku od limuna/limete - 7UP, a to je trik jedne korejske bake", otkrio je chef Hong čiji se recept za neobične ukiseljene krastavce nalazi u njegovoj knjizi "Koreaworld" koju je napisao zajedno s novinarom Mattom Rodbardom.
"Posljednjih 10-ak godina pokušavali smo pronaći idealan recept za ukiseljene krastavce, sve dok nismo doznali za ovaj genijalan trik jedne korejske bake", objašnjava pak Rodbard i dodaje kako se na isti način može ukiseliti i daikon, rotkvice, prokulice, kelj, te brojno korjenasto povrće.
Naravno, u istu svrhu možeš koristiti i druge gazirane sokove od limuna/limete, kao što je primjerice Sprite, a super bi odgovarao i neki gorkasti tonik.
Ne gasi ekran dok kuham
Slatko-kiseli ukiseljeni krastavci
20 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krastavci kornišoni
500
g
Češnjak
3
režanj
Ljuta papričica
1
žlica
Rižin ocat
0,75
šalica
Voda
0,50
šalica
Šećer
0,33
šalica
Sol
4
žličica
Gazirani sok od limuna/limete
0,50
šalica
Sezamovo ulje
Postupak
Krastavce nareži na kolutove, češnjak zgnječi ili nastotno nasjeckaj, čili nasitno nasjeckaj. Ova 3 sastojka izmiješaj i stavi u sterilizirane staklenke.
Zagrij rižin ocat, 1/2 šalice vode, šećer i sol na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje - oko 5 minuta, odnosno sve dok se sav šećer i sol ne rastope.
Makni s vatre, te vrelu tekućinu za kiseljenje prelij preko krastavaca u staklenkama. Na vrh ulije malo gaziranog soka (ako koristiš više staklenki, rasporedi količinu soka u sve staklenke=.
Pusti da se hladi, nepoklopljeno, da se ohladi na sobnu temperaturu - minimalno 30 minuta. Stavi poklopce i drži u hladnjaku minimalno 24 sata, a idealno 2 tjedna kako bi krastavci omekšali.
Posluži s malo tekućine za kiseljenje i preliveno sezamovim uljem.