Recepti Zimnica 06. kolovoza 2024.

FINA ZIMNICA Slatko-kiseli ukiseljeni krastavci

Zimnica
20 MIN
5 MIN
8
SREDNJE
kiseli krastavci
Ukiseljeni krastavci
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Zanimljiv recept korejsko-američkog chefa Deukija Honga ima tajni sastojak koji krastavcima daje slatkoću i osvježavajuće mjehuriće

Korejsko-američki chef Deuki Hong, koautor kuharice "Koreaworld", otkrio je svoj recept za malo drugačije kisele krastavce... Točnije - slatko-kisele kisele krastavce. 

"Krastavci ukiseljeni na ovaj način su blago opori, slatkasti, lagano pjenušavi i - zarazno ukusni. Tajna je u gaziranom soku od limuna/limete - 7UP, a to je trik jedne korejske bake", otkrio je chef Hong čiji se recept za neobične ukiseljene krastavce nalazi u njegovoj knjizi "Koreaworld" koju je napisao zajedno s novinarom Mattom Rodbardom.

staklenke za zimnicu Možda vas zanima... Sterilizacija staklenki za zimnicu je obavezan korak! Špajza kiseli krastavci Možda vas zanima... Genijalan umak od samo 2 sastojka. Jedan je tekućina od kiselih krastavaca Špajza
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Deuki Hong (@deukihong)

"Posljednjih 10-ak godina pokušavali smo pronaći idealan recept za ukiseljene krastavce, sve dok nismo doznali za ovaj genijalan trik jedne korejske bake", objašnjava pak Rodbard i dodaje kako se na isti način može ukiseliti i daikon, rotkvice, prokulice, kelj, te brojno korjenasto povrće.

Naravno, u istu svrhu možeš koristiti i druge gazirane sokove od limuna/limete, kao što je primjerice Sprite, a super bi odgovarao i neki gorkasti tonik.

Ne gasi ekran dok kuham

Slatko-kiseli ukiseljeni krastavci
20 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Krastavci kornišoni 500 g
  • Češnjak 3 režanj
  • Ljuta papričica 1 žlica
  • Rižin ocat 0,75 šalica
  • Voda 0,50 šalica
  • Šećer 0,33 šalica
  • Sol 4 žličica
  • Gazirani sok od limuna/limete 0,50 šalica
  • Sezamovo ulje
Postupak
  1. Krastavce nareži na kolutove, češnjak zgnječi ili nastotno nasjeckaj, čili nasitno nasjeckaj. Ova 3 sastojka izmiješaj i stavi u sterilizirane staklenke.


  2. Zagrij rižin ocat, 1/2 šalice vode, šećer i sol na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje - oko 5 minuta, odnosno sve dok se sav šećer i sol ne rastope.

    Makni s vatre, te vrelu tekućinu za kiseljenje prelij preko krastavaca u staklenkama. Na vrh ulije malo gaziranog soka (ako koristiš više staklenki, rasporedi količinu soka u sve staklenke=.


  3. Pusti da se hladi, nepoklopljeno, da se ohladi na sobnu temperaturu - minimalno 30 minuta. Stavi poklopce i drži u hladnjaku minimalno 24 sata, a idealno 2 tjedna kako bi krastavci omekšali.


  4. Posluži s malo tekućine za kiseljenje i preliveno sezamovim uljem.


Evo još super ideja za zimnicu...

Iva Finderle Možda vas zanima... Iva Finderle otkrila nam je sve tajne domaće zimnice! Špajza Ajvar Možda vas zanima... Tradicionalni recept za domaći ajvar i pinđur Špajza Bazgine bobice Možda vas zanima... Od bazginih bobica napravi odličan džem ili sirup Špajza Domaći pekmez Možda vas zanima... Umjetnost ukuhavanja – od voća do savršenog pekmeza Recepti ukiseljeni luk Možda vas zanima... Kako ukiseliti luk za samo 10 minuta Špajza Pohani kiseli krastavci Možda vas zanima... Ako i ne voliš kisele krastavce, ovaj recept ćeš obožavati Recepti lubenica Možda vas zanima... I kora od lubenice je jestiva! Evo kako je iskoristiti... Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.