Recepti Govedina 18. kolovoza 2025.

Imamo najbolji recept za pastirsku pitu!

Govedina
20 MIN
120 MIN
16
SREDNJE
pastirska pita
Pastirska pita
foto: Flavore Recipes/Pinterest
Složiš sada, a zapečeš kad dođe vrijeme za jelo - ova slasna i sočna pastirska pita će te oduševiti, a mi imamo odličan, provjeren recept!

Ponekad se i ljeti zaželimo dobar, slastan i sočan comfort food, neodoljivu hranu za utjehu. A ova pastirska pita upravo je to, ali i brzi ručak u slučaju da je pripremiš unaprijed i samo zapečeš kad dođe vrijeme za jelo!

Aromatična dinstana mljevena govedina u sočnom umaku i divni kremasti pire krumpir s hrskavom zapečenom koricom na vrhu savršeno su slasna kombinacija kojoj je nemoguće odoljeti. A možeš i u mesni umak i u pire krumpir dodati razne dodatke po želji.

Pastirska pita ima i slasnu vegansku verziju

U nastavku donosimo odličan recept - ova pastorska pita definitivno je najbolje koju smo ikad kušali, a kušali smo ih više nego nekoliko! A imamo i par slasnih ideja kako ovaj recept možeš izmijeniti i prilagoditi svojim prehrambenim navikama ili ukusu:

  • Bezglutenska pastirska pita: Umjesto 3 žlice brašna koristi 1.5 žlicu gustina (kukuruznog škroba)
  • Veganska pastirska pita: Umjesto mljevene govedine  koristi gljive i/ili zelenu ili smeđu leću
  • Pastirska pita s puretinom: Za manje masnoće umjesto mljevene govedine koristi mljevenu puretinu
  • Pastirska pita bez pire krumpira: Za verziju s manje ugljikohidrata, umjesto pire krumpira koristi pire od cvjetače
pastirska pita | Author: Phyllis PEL/Pinterest Pastirska pita foto: Phyllis PEL/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Pastirska pita
20 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Krumpir 1 kg
  • Sol
  • Vrhnje za kuhanje 0,66 šalica
  • Maslac 4 žlica
  • Listići sušenog peršina 2 žlica
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Mljeveno meso - govedina 1 kg
  • Luk 2 kom
  • Mrkva 2 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Ružmarin 2 žličica
  • Timijan 2 žličica
  • Koncentrat rajčice 3 žlica
  • Crveno vino 125 ml
  • Goveđi temeljac 250 ml
  • Worcestershire umak 3 žlica
  • Suncokretovo ulje
  • Brašno 3 žlica
  • Kukuruz iz konzerve 1 šalica
  • Zamrznuti grašak 1 šalica
  • Parmezan 3 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 200 °C. U srednjem loncu prekrij krumpire vodom tako da voda prelazi krumpire oko 1,5 cm; posoli sa 1 žlicom soli (oko 15 g). Zakuhaj na jakoj vatri

    Kuhaj dok krumpiri ne omekšaju toliko da se mogu probosti vilicom, 12-15 minuta. Ocijedi ih i ostavi u cjedilu.


  2. U istom loncu na srednje laganoj vatri zagrij vrhnje za kuhanje i maslac, miješajući dok se maslac ne otopi. Vrati krumpire u lonac. Zgnječi ih gnječilicom za krumpir ili vilicom.

    Umiješaj 1 žlicu nasjeckanog peršina, posoli i popapri. Makni s vatre.


  3. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrij ulje. Dodaj mljevenu govedinu; dodaj 2 žličice soli (oko 10 g) i ½ žličice papra.

    Miješajući drvenom kuhačom usitni meso i pirjaj dok se ne raspadne i više nije ružičasto, 6-8 minuta. Prebaci meso na tanjur. Odlij višak masnoće, ali ostavi oko 2 žlice.


  4. U istoj tavi na srednjoj vatri poprži luk i mrkvu uz miješanje dok luk ne počne omekšavati, 5-6 minuta. Dodaj češnjak, ružmarin i timijan i pirjaj još oko 2 minute, dok ne zamiriše.

    Vrati meso i sokove u tavu, umiješaj koncentrat rajčice. Pirjaj miješajući dok ne potamni, 3-4 minute.

    Ulij vino i kuhaj dok gotovo potpuno ne ispari, 2-3 minute. Dodaj temeljac i Worcestershire umak te zakuhaj.

    Pospij brašnom i pirjaj, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne, oko 5 minuta. Umiješaj kukuruz i grašak.


  5. Ulij mesni umak u posudu za pečenje (dimenzija cca 33 × 23 cm) i na vrh stavi pire krumpir. Silikonsku špatulu lagano lagano namasti i njome ravnomjerno rasporedi pire krumpir po mesu. Pospi svježe naribanim parmezanom i s malo papra.


  6. Peci dok meso ne počne lagano kipjeti, oko 25 minuta. Izvadi iz pećnice.

    Stavi rešetku u gornju trećinu pećnice i uključi grill na jako. Zapeci vrh 1-2 minute, dok lagano ne porumeni.


  7. Pospi preostalom žlicom nasjeckanog svježeg peršina. Pusti da odstoji 10 minuta prije posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

304 kcal

15 %

MASTI

19,00 g

26 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

17,00 g

6 %

PROTEINI

13,00 g

26 %

U mesni umak možeš dodati još povrća poput tikvica, korijena peršina, korijena i stabljike celera... A ako ti slučajno ostane koji komad pastirska pite, možeš ga čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka, do 3 dana, a u zamrzivaču do mjesec dana.

Isprobaj i ove slasne složence:

Musaka Možda vas zanima... Musaka od patlidžana je savršen ljetni ručak Recepti Složenac s tikvicama i puno, puno sira Možda vas zanima... Prefini ljetni složenci koje moraš isprobati! Recepti Bacalhau – portugalski složenac od sušenog bakalara Možda vas zanima... Bacalhau – portugalski složenac od sušenog bakalara Recepti taco lazanje Možda vas zanima... Taco lazanje, jer sve je ukusnije u složencu Recepti Isprobaj ovaj kremasti složenac sa špinatom i mascarponeom Možda vas zanima... Isprobaj ovaj kremasti složenac sa špinatom Recepti pizza složenac Možda vas zanima... Pizza složenac s puno finog rastopljenog sira Recepti Složenac od krumpira i šampinjona Možda vas zanima... RUČAK ZA PET Složenac od krumpira i šampinjona Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.