Složiš sada, a zapečeš kad dođe vrijeme za jelo - ova slasna i sočna pastirska pita će te oduševiti, a mi imamo odličan, provjeren recept!
Ponekad se i ljeti zaželimo dobar, slastan i sočan comfort food, neodoljivu hranu za utjehu. A ova pastirska pita upravo je to, ali i brzi ručak u slučaju da je pripremiš unaprijed i samo zapečeš kad dođe vrijeme za jelo!
Aromatična dinstana mljevena govedina u sočnom umaku i divni kremasti pire krumpir s hrskavom zapečenom koricom na vrhu savršeno su slasna kombinacija kojoj je nemoguće odoljeti. A možeš i u mesni umak i u pire krumpir dodati razne dodatke po želji.
Pastirska pita ima i slasnu vegansku verziju
U nastavku donosimo odličan recept - ova pastorska pita definitivno je najbolje koju smo ikad kušali, a kušali smo ih više nego nekoliko! A imamo i par slasnih ideja kako ovaj recept možeš izmijeniti i prilagoditi svojim prehrambenim navikama ili ukusu:
Bezglutenska pastirska pita: Umjesto 3 žlice brašna koristi 1.5 žlicu gustina (kukuruznog škroba)
Veganska pastirska pita: Umjesto mljevene govedine koristi gljive i/ili zelenu ili smeđu leću
Pastirska pita s puretinom: Za manje masnoće umjesto mljevene govedine koristi mljevenu puretinu
Pastirska pita bez pire krumpira: Za verziju s manje ugljikohidrata, umjesto pire krumpira koristi pire od cvjetače
Pastirska pita
foto: Phyllis PEL/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Pastirska pita
20 MIN
pripreme
120 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krumpir
1
kg
Sol
Vrhnje za kuhanje
0,66
šalica
Maslac
4
žlica
Listići sušenog peršina
2
žlica
Svježe mljeveni crni papar
Suncokretovo ulje
1
žlica
Mljeveno meso - govedina
1
kg
Luk
2
kom
Mrkva
2
kom
Češnjak
3
režanj
Ružmarin
2
žličica
Timijan
2
žličica
Koncentrat rajčice
3
žlica
Crveno vino
125
ml
Goveđi temeljac
250
ml
Worcestershire umak
3
žlica
Suncokretovo ulje
Brašno
3
žlica
Kukuruz iz konzerve
1
šalica
Zamrznuti grašak
1
šalica
Parmezan
3
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 °C. U srednjem loncu prekrij krumpire vodom tako da voda prelazi krumpire oko 1,5 cm; posoli sa 1 žlicom soli (oko 15 g). Zakuhaj na jakoj vatri
Kuhaj dok krumpiri ne omekšaju toliko da se mogu probosti vilicom, 12-15 minuta. Ocijedi ih i ostavi u cjedilu.
U istom loncu na srednje laganoj vatri zagrij vrhnje za kuhanje i maslac, miješajući dok se maslac ne otopi. Vrati krumpire u lonac. Zgnječi ih gnječilicom za krumpir ili vilicom.
Umiješaj 1 žlicu nasjeckanog peršina, posoli i popapri. Makni s vatre.
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrij ulje. Dodaj mljevenu govedinu; dodaj 2 žličice soli (oko 10 g) i ½ žličice papra.
Miješajući drvenom kuhačom usitni meso i pirjaj dok se ne raspadne i više nije ružičasto, 6-8 minuta. Prebaci meso na tanjur. Odlij višak masnoće, ali ostavi oko 2 žlice.
U istoj tavi na srednjoj vatri poprži luk i mrkvu uz miješanje dok luk ne počne omekšavati, 5-6 minuta. Dodaj češnjak, ružmarin i timijan i pirjaj još oko 2 minute, dok ne zamiriše.
Vrati meso i sokove u tavu, umiješaj koncentrat rajčice. Pirjaj miješajući dok ne potamni, 3-4 minute.
Ulij vino i kuhaj dok gotovo potpuno ne ispari, 2-3 minute. Dodaj temeljac i Worcestershire umak te zakuhaj.
Pospij brašnom i pirjaj, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne, oko 5 minuta. Umiješaj kukuruz i grašak.
Ulij mesni umak u posudu za pečenje (dimenzija cca 33 × 23 cm) i na vrh stavi pire krumpir. Silikonsku špatulu lagano lagano namasti i njome ravnomjerno rasporedi pire krumpir po mesu. Pospi svježe naribanim parmezanom i s malo papra.
Peci dok meso ne počne lagano kipjeti, oko 25 minuta. Izvadi iz pećnice.
Stavi rešetku u gornju trećinu pećnice i uključi grill na jako. Zapeci vrh 1-2 minute, dok lagano ne porumeni.
Pospi preostalom žlicom nasjeckanog svježeg peršina. Pusti da odstoji 10 minuta prije posluživanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
304 kcal
15 %
MASTI
19,00 g
26 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
17,00 g
6 %
PROTEINI
13,00 g
26 %
U mesni umak možeš dodati još povrća poput tikvica, korijena peršina, korijena i stabljike celera... A ako ti slučajno ostane koji komad pastirska pite, možeš ga čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi bez dotoka zraka, do 3 dana, a u zamrzivaču do mjesec dana.