Recepti Riba 22. svibnja 2025.

Bacalhau – portugalski složenac od sušenog bakalara

Riba
20 MIN
100 MIN
8
SREDNJE
Bacalhau – portugalski složenac od sušenog bakalara
foto: Pinterest
Ako želiš okusiti putovanja bez micanja iz vlastite kuhinje, bacalhau je taj tanjur. Rustikalan, topao, konkretan... I pun priče

Ako postoji jelo koje najbolje opisuje Portugal, to je bacalhau. Sušeni bakalar, poznat i kao "fiel amigo" – vjerni prijatelj – prisutan je u gotovo svim dijelovima portugalske kuhinje, u stotinama varijacija, od jednostavnih ručkova do svečanih večera. Postoji uzrečica da Portugalci imaju 365 recepata za bacalhau – po jedan za svaki dan u godini, i to nije daleko od istine.

Tradicija, povezanost, okusi...

Riječ je o sušenoj ribi koja je, zahvaljujući dugotrajnom konzerviranju soljenjem, bila ključni prehrambeni proizvod još od 15. stoljeća. Iako Portugal nema prirodne zalihe bakalara, njihovi su ribari putovali do dalekih norveških i kanadskih voda, solili ulov i vraćali ga kući.

Danas je bacalhau više od sastojka, on je simbol povezanosti prošlosti i svakodnevice, i gotovo neizostavan dio blagdanskog stola.

 | Author: Duško Jaramaz/PIXSELL Sušeni bakalar foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Ne gasi ekran dok kuham

Bacalhau
20 MIN
pripreme
100 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Bakalar 450 g
  • Maslinovo ulje 1 šalica
  • Mlijeko
  • Luk 2 kom
  • Krumpir 900 g
  • Tvrdo kuhano jaje 4 kom
  • Crne masline 40 kom
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Filete bakalara isperi pod mlazom hladne vode, pa ih potopi u veću posudu s hladnom vodom. Drži u hladnjaku 24 sata, mijenjajući vodu 1–2 puta. Ako koristiš cijeli komad ribe, vrijeme namakanja ide i do 48 sati. Nakon namakanja, ukloni eventualne ostatke kože i kostiju.


  2. Ako pečeš, zagrij pećnicu na 175 °C.


  3. Stavi bakalar u lonac i prelij vodom, mlijekom ili mješavinom oboje, tek toliko da ga pokrije. Zagrij do vrenja, smanji vatru i pusti da kuha nekoliko minuta. Zatim ocijedi i ostavi sa strane.


  4. Krumpire kuhaj oko 20 minuta, dok ne omekšaju, ali da ostanu čvrsti za rezanje. Nareži ih na ploške debljine oko 5 mm.


  5. U dublji lonac s poklopcem (ili vatrostalnu zdjelu ako ide u pećnicu) dodaj maslinovo ulje po dnu. Započni slojevima: luk narezan na tanke ploške, krumpir, bakalar (razdvojen prstima na veće komade), malo maslinovog ulja, papar, pa opet luk, krumpir, bakalar... Svaki sloj po potrebi dodatno posoli, ali pažljivo jer bakalar možda još uvijek nosi dio svoje prvotne slanoće. Završni sloj neka čine krumpir, ploške kuhanih jaja i masline bez koštica. Sve još jednom prelij maslinovim uljem.


  6. Na štednjaku: poklopi i kuhaj na srednje jakoj vatri oko 30 minuta.


    U pećnici: peci pokriveno 30–40 minuta, dok sve ne omekša i spoji se u bogatu, mirisnu cjelinu.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

594 kcal

29 %

MASTI

33,00 g

45 %

KOLESTEROL

0,17 g

0 %

UH

31,00 g

11 %

PROTEINI

42,00 g

84 %

Ako sve ne pojedeš, pusti da se do kraja ohladi, dobro pokrij lonac i stavi ga u hladnjak. Može stajati 3–4 dana. Zagrijavaj polako, na niskoj temperaturi, najbolje na štednjaku. Možeš dodati još malo maslinovog ulja ako se učini presuho.

 I još par recepata s bakalarom!

Bakalar na bijelo s krumpirom Možda vas zanima... Tradicionalni bakalar na bijelo s krumpirom Recepti Namaz od bakalara Možda vas zanima... Pašteta od bakalara oduševit će sva nepca! Recepti bakalarnagulas.jpg Možda vas zanima... Nema dalje: Bakalar na brodet Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.