Topla, mirisna i puna boje – ova marmelada u sebi nosi i okus djetinjstva i slatkoću ljeta, spremnog razveseliti te i usred zime. A lako ga je pripremiti!
Kombinacija breskve, kruške i šljive u ovoj marmeladi inspirirana je dječjom knjigom "Each Peach Pear Plum" i postala obiteljski klasik. Breskve daju sočnu sunčanu slatkoću, kruške zaokružuju okus svojom blagošću, a šljive unose dašak svježine i prekrasnu boju.
Voće koje voli šećer i limun i puno, puno strpljenja
Za najbolji rezultat biraj čvrsto, zrelo ili tek malo nedozrelo voće – tada ima najviše prirodne kiselosti i pektina koji osiguravaju savršenu gustoću marmelade. Previše zrelo voće radije iskoristi za smoothie.
Kuhanje marmelade traži strpljenje – voće treba pustiti da polako upije šećer i limun. Nema brzanja: sirup će se postupno zgušnjavati dok ne postane gust i svilenkast. Za sigurnost koristi test s ohlađenim tanjurićem – ako se marmelada “smežura” pod prstom, spremna je za staklenke.
Marmelada od bresaka, šljiva i krušaka
foto: Feast Glorious Feast/Pinterest
Marmelada od bresaka, šljiva i krušaka
foto: Feast Glorious Feast/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Marmelada od bresaka, krušaka i šljiva
20 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
45
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Breskva
1
kg
Šljive
900
g
Kruška
450
g
Šećer
990
g
Limunova korica
2
kom
Sok od limuna
2
kom
Postupak
Steriliziraj staklenke koristeći tehniku koju preferiraš.
U velikom (6-litarskom) loncu s debelim dnom pomiješaj oguljene breskve, kruške i šljive bez koštica, sve narezano na komade od 2,5 cm, šećer, sitno naribanu koricu limuna i sok 2 limuna. Polako dovedi smjesu do vrenja na srednjoj vatri, miješajući kako bi se šećer otopio.
Za završni test marmelade trebat ćeš 2 ili 3 hladna tanjurića. Stavi ih u zamrzivač dok se marmelada kuha.
Povećaj temperaturu na srednje jaku i kuhaj, povremeno miješajući dok sirup ne potamni i voće ne postane prozirno. Po potrebi smanji vatru ako marmelada previše vrije. Pred kraj kuhaj uz češće miješanje jer voće tone na dno lonca. Kuhanje traje 20–40 minuta.
Testiraj gustoću žlicom – kada se sirup počne zgušnjavati, s ruba žlice će padati u širokim kapima. Test tanjurićem – stavi malo sirupa na hladan tanjurić iz zamrzivača, vrati ga na minutu, pa povuci prstom. Ako se površina smežura i kanal ne zatvori odmah, marmelada je gotova.
Ulij vruću marmeladu u čiste staklenke, ostavljajući 0,5 cm prostora do vrha. Obriši rubove, zatvori poklopcima i zategni prsten (ne prejako). Pasteriziraj u kipućoj vodi 10 minuta.
Za posebnu aromu pred kraj kuhanja dodaj pola mahune vanilije (može i ekstrakt vanilije ili vanilin šećer) ili prstohvat mljevenog cimeta.