Špajza 27. srpnja 2022.

S prozora u hladnjak: Ljetni kiseli krastavci

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Brzo kiseljenje dat će odličnu salatu ili kiseli dodatak sendvičima, a sve to uz tek nekoliko sastojaka i jednu staklenku.

Ulazite li u skupinu ljudi koji tjedan dana nakon kiseljenja prve zimnice ulaze u smočnicu i otvaraju prve staklenke, za vas imamo odlično rješenje. Brzi ljetni kiseli krastavci pripremaju se jednostavno, staklenke nije potrebno sterilizirati niti će krastavci na ovaj način tražiti posebnu pažnju. Važno je samo dobro ih začiniti, a zatim suncu prepustiti da odradi ostatak posla.

 

Možda vas zanima... Ledeno osvježenje za najhrabrije gurmane Špajza

 

Sve što vam treba su krastavci manje veličine, ocat, voda, kopar, šećer, sol i papar u zrnu. Uz to, trebat će vam još i nožić i staklenka.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Krastavce je najprije važno dobro oprati, odrezati im krajeve, a zatim ih pomoću noža prerezati gotovo do kraja na četiri dijela tako da svaki krastavac ostane povezan na vrhu. Na dno staklenke stavite šaku svježeg kopra, posložite krastavce i dodajte vodu i ocat u omjeru 4:1.

Ubacite nekoliko zrna papra, žličicu soli i pola žličice šećera. Zatvorite staklenku i promiješajte pa sve zajedno preselite na osunčano mjesto. Staklenke je važno ostaviti tek poklopljenima, ali ne i do kraja zatvorenima. 

 

Možda vas zanima... Zalogaj koji ćeš obožavati - pohani kiseli krastavci Recepti

 

Tako pripremljene krastavce ostavite na suncu dan ili dva, ovisno o jačini sunca i okusa koji želite da vaši krastavci poprime. Maknite ih s prozorske daske, balkona ili nekog drugog osunčanog mjesta koje ste odabrali, ostavite ih kratko na sobnoj temperaturi, a zatim ih ohladite.

Brzo kiseljeni krastavci odlični su za ubacivanje u različite vrste salata, ali i kao zasebna salata uz doručak, ručak ili večeru. Dodati ih možete i omiljenim kombinacijama u sendvičima ili pak ih ubaciti u osvježavajuće umake od jogurta.

tzatziki Možda vas zanima... Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.