Jaja Benedict: 8 još ukusnijih verzija 'otmjenijeg' okusa

Shutterstock Jaja Benedict i umak hollandaise
Umjesto tradicionalnih sastojaka, dodaj neke nove verzije ovom klasiku i dobit ćeš uzvišenije i ukusnije okuse
Vidi originalni članak

Jaja Benedict su klasik s razlogom - bogato su i ukusno jelo koje se može naći na jelovnicima posvuda u svijetu. Dobra vijest je da se mogu pripremiti i u udobnosti vlastite kuhinje, a recept možeš pronaći ovdje.

Sastojci su jednostavni, a uz pomoć nekoliko tehnika neće biti prevelik podvig čak ni početnicima u kuhinji. Tradicionalno se rade od engleskih muffina, slanine, poširanih jaja i kremastog hollandaise umaka. Nakon što svladaš jednostavne tehnike za pripremu poširanih jaja i umaka od početka do kraja, garantiramo ti da ćeš Eggs Benedict na kraju poslužiti poput pravog profesionalca.

 

za (do)ručak Doručkuj pikantna jaja s cherry rajčicama

 

No, osim na tradicionalan način, možeš ih napraviti s ovim uzvišenim i ukusnim verzijama klasika:

1. Zamijeni slaninu

Probaj standardnu ​​slaninu, umjesto one na pruge iz supermarketa. Ili odaberi talijanske verzije odnosno hrskave kriške pancete. Kao alternativu probaj pršut ili prosciutto cotto, a odlična su zamjena i pogačice s kobasicama ili kuhana delikatesna šunka.

2. Odaberi ribu

Zamijeniš li kanadsku slaninu s dimljenim lososom dobit ćeš Eggs Royale i uživati u božanstvenom okusu. Često se nazivaju i 'norveška jaja'. Ova je varijanta savršena za peskatarijance, a dodatna prednost je što ne moraš čistiti tavu. Za riblju varijantu, poznatu kao Eggs Neptune, probaj svježe meso rakova začinjeno s malo limunova soka i prstohvatom soli.

3. Vrlo vegetarijanski

Naravno, slanina je dio tradicionalnog doručka, no postoje varijante s povrćem koje su također vrlo ukusne. Dodatkom pirjanog špinata ovoj glavnoj namirnici za užinu dobit ćeš firentinska jaja, ali pirjani kelj ili blitva bili bi jednako ukusni.

 

Sjajan doručak Engleski muffin i jaja Benedikt - Uskrs u novom ruhu

 

4. Vrući krumpir

Teško je nadmašiti engleski muffin (mali, okrugli i ravni kruh s kvascem), ali za alternativnu opciju kušaj pljeskavice od krumpira. Napravi ih sama i koristi kao bazu za jaja Benedikt.

5. Različite vrste peciva

Isprobaj različite vrste kruha za nove okuse baze. Danski raženi kruh ili debele kriške tostiranog kruha od kiselog tijesta izvrsne su opcije, dok bi četvrtaste kriške pahuljaste focaccie bile fantastičan izbor.

6. Odluči se za avokado 'hollandaise'

Za zdraviji okus, napravi umak od avokada. Jednostavno izblendaj 1 avokado s nekoliko žlica grčkog jogurta, malo iscijeđenog limuna i malo maslinovog ulja. Začini solju i kajenskom paprikom. Dodaj 1 žlicu po žlicu vode da razrijediš umak, ako želiš, i žlicom prelij poširana jaja.

 

ubrzajmo stvari Kako napraviti poširana jaja u mikrovalnoj vrijedi zapamtiti! Do savršeno poširanog jaja uz savjete Julije Child

 

7. Tajna umami okusa

Pečeni klobuci šampinjona portobello ne samo da su hranjivi i ne sadrže gluten, ako je to ono što želiš, već i znatno pojačavaju okuse jela jer su bogat izvor umamija (umami je peti osnovni okus koji spaja slatko, kiselo, slano i gorko). Samo ukloni peteljke, premaži maslinovim uljem s obje strane i začini solju i paprom. Peci na 220 stupnjeva na limu obloženom papirom za pečenje, preokrećući ih napola, dok ne omekšaju, otprilike 20 do 25 minuta. Zatim umjesto engleskih muffina upotrijebi pečene klobuke šampinjona portobello kao bazu.

8. Nikad dosta vafla!

Ako su pečena piletina i vafli klasik, zašto ne bi i jaja Benedict poslužili na vaflima? Suptilna slatkoća vafla veliki je kontrast ukusu i bogatstvu svih sastojaka jaja Benedict. I baš zato daje posebnost ovom jelu. Dobar tek!

 

Novi ljetni favorit Pečena jaja – ali na talijanski način

 

Posjeti Gastro.hr