Recepti 30. srpnja 2022.

Pečena jaja – ali na talijanski način

Pečena jaja – ali na talijanski način foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo izdašno predjelo može biti spremno za 25 minuta. A dok se lagano peče u pećnici stigneš uliti omiljenu kave ili soka od naranče te postaviti stol – bez obzira dolaze li gosti ili ne!

Sastojci:

  • 1 baguette, prepoloviti i uzdužno narezati
  • 1 ½ žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 komada mozzarelle, narezane na 8 komada
  • 300 g talijanske pureće kobasice, bez crijeva
  • 1 ½ šalice nasjeckanog žutog luka
  • 3 češnja češnjaka nasjeckana
  • 1 konzerva zdrobljenih rajčica (oko 800 g)
  • 1 ½ žličice svježeg origana, plus još za posluživanje
  • ¾ žličice soli
  • 4 velika jaja
  • ¼ žličice crnog papra
Punjene rajčice Možda vas zanima... Što kažete na nešto novo: Jaja pečena u rajčici! Recepti

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200°C. Stavi kriške baguettea na lim za pečenje; premaži ih uljem i nadjeni svaku s po 2 komada mozzarelle. Peci dok sir ne postane svijetlo zlatno smeđe boje, oko 12 minuta.
  2. U međuvremenu zagrij veliku tavu otpornu na lijepljenje na srednje jakoj temperaturi. Dodaj kobasicu i peci, miješajući i lomeći ju drvenom kuhačom oko 5 minuta. Dodaj luk i češnjak i kuhaj, miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 3 minute. Umiješaj rajčice, origano i sol. Pusti da zavrije i kuhaj uz povremeno miješanje dok se malo ne zgusne, oko 3 minute.
  3. Smanji temperaturu pećnice na 190°C.
  4. Razbij jaja u umak, ostavljajući razmak između njih. Pospi ih paprom. Prebaci u pećnicu i peci dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci ostanu mekani, oko 7 do 9 minuta.
  5. Posipaj origanom. Posluži u zdjelicama uz tost s mozzarellom.

 | Author: Shutterstock Tost s mozzarellom foto: Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.