gastro postao
Ovo izdašno predjelo može biti spremno za 25 minuta. A dok se lagano peče u pećnici stigneš uliti omiljenu kave ili soka od naranče te postaviti stol – bez obzira dolaze li gosti ili ne!
Sastojci:
- 1 baguette, prepoloviti i uzdužno narezati
- 1 ½ žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 komada mozzarelle, narezane na 8 komada
- 300 g talijanske pureće kobasice, bez crijeva
- 1 ½ šalice nasjeckanog žutog luka
- 3 češnja češnjaka nasjeckana
- 1 konzerva zdrobljenih rajčica (oko 800 g)
- 1 ½ žličice svježeg origana, plus još za posluživanje
- ¾ žličice soli
- 4 velika jaja
- ¼ žličice crnog papra
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200°C. Stavi kriške baguettea na lim za pečenje; premaži ih uljem i nadjeni svaku s po 2 komada mozzarelle. Peci dok sir ne postane svijetlo zlatno smeđe boje, oko 12 minuta.
- U međuvremenu zagrij veliku tavu otpornu na lijepljenje na srednje jakoj temperaturi. Dodaj kobasicu i peci, miješajući i lomeći ju drvenom kuhačom oko 5 minuta. Dodaj luk i češnjak i kuhaj, miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 3 minute. Umiješaj rajčice, origano i sol. Pusti da zavrije i kuhaj uz povremeno miješanje dok se malo ne zgusne, oko 3 minute.
- Smanji temperaturu pećnice na 190°C.
- Razbij jaja u umak, ostavljajući razmak između njih. Pospi ih paprom. Prebaci u pećnicu i peci dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci ostanu mekani, oko 7 do 9 minuta.
- Posipaj origanom. Posluži u zdjelicama uz tost s mozzarellom.