Ako već nisi, vrijeme je da otkriješ ovaj jednostavan, a preukusan specijalitet honduraške kuhinje. Baleadas su omiljeno street food jelo koje spaja mekane, zagrijane tortilje s kremastim slojem namaza od prženoga graha i kajganom.
Uz završni touch svježeg sira, ploški avokada i osvježavajućeg kiselog vrhnja, ovo jelo vrlo lako ti može postati omiljeno.
Baleadas = Honduras na tanjuru
Iako u Hondurasu baleadas često jedu na ulici ili u malim restoranima, ne moraš daleko putovati radi uživanja u ovom specijalitetu jer mi imamo najbolji recept za baleadas. Priprema je jednostavna, a sastojci lako dostupni u lokalnoj trgovini.
Originalne tortilje iz Hondurasa obično su nešto deblje, no poslužit će i one klasične, baš kao i tvoj omiljeni sir.
Sastojci za meksički namaz od crvenoga graha
Ključan sastojak za baleadas je namaz od prženog graha
Namaz od prženog graha (refried red beans) je nadjev ili dip latinoameričke kuhinje, koji se priprema od crvenoga graha, prethodno kuhanog, zatim zgnječenog i prženog na ulju s dodacima poput luka, češnjaka, čilija i začina.
Proces pripreme prženog graha je jednostavan:
- Skuhani (ili konzervirani) crveni grah ocijedi i isperi, pa zgnječi u pire s malo vode u blenderu ili vilicom.
- Na tavi zagrij maslinovo ulje, pirjaj sitno sjeckani luk i čili papričicu dok ne omekšaju, dodaj češnjak i mljeveni kim pa kratko poprži.
- Umiješaj zgnječeni grah i prži 10-ak minuta dok se zgusne i postane kremasto.
- Po želji dodaj sol, papar i svježi korijandar.
Baleadas
Pripremi i ove slasne latino recepte!