Sopes su kraljevi ulične hrane! Dovoljno su lagani za međuobrok, ali i zasitni za glavno jelo. Isprobaj ih s klasičnim nadjevima ili dodaj omiljene sastojke i osjeti duh Meksika!
Meksička uličnahrana poznata je po nevjerojatnim okusima, a sopes su jedan od njezinih najboljih predstavnika. Ovi mali, debeljuškasti krugovi od masa harine, kukuruznog brašna, prže se dok ne dobiju savršenu kombinaciju hrskave korice i mekane unutrašnjosti, a zatim se pune kremastim grahom, začinjenim mesom, svježim povrćem i pikantnim umacima.
Tajna dobrih sopesa je u pripremi tijesta. Najprije se peče na suhoj tavi kako bi se formirala lagana korica, zatim se oblikuju rubovi i prže u ulju kako bi dobili savršenu teksturu.
U Meksiku ih možeš pronaći s raznim dodacima – od pilećeg i goveđeg mesa do choriza ili jednostavnih vege verzija s grahom i povrćem. Ovaj recept donosi klasičnu verziju s pilećim mesom, salatom, sirom cotija (meksički bijeli odležani kravlji sir) i osvježavajućim umakom salsa roja, ali mogućnosti su beskrajne – možeš ih prilagoditi vlastitom ukusu i napraviti ih potpuno po svom.
Sopes
foto: M.A.Kitchen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Sopes
60 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
SALSA ROJA
Sastojci
Rajčica
2
kom
Luk
0,50
kom
Češnjak
2
režanj
Svježi peršin
1
žlica
Sol
1
žličica
Ancho chili u prahu
0,25
žličica
Postupak
Postavi rešetku u gornju trećinu pećnice i zagrij pećnicu na 200°C. Manji lim za pečenje obloži aluminijskom folijom i na njega posloži rajčice.
Peci rajčice dok ne omekšaju i dobiju lagano pougljenjenu koricu, otprilike 30 minuta. Ohladi ih 5 minuta.
U blenderu usitni pečene rajčice, nasjeckani luk, češnjak, peršin, sol i chili prah dok ne dobiješ glatku smjesu. Prebaci u srednje veliku zdjelu i ostavi sa strane dok ne bude spremno za posluživanje.
PRŽENI GRAH
Sastojci
Suncokretovo ulje
0,25
šalica
Luk
0,50
šalica
Češnjak
4
režanj
Grah iz konzerve
400
g
Sol
1,50
žličica
Kumin
0,50
žličica
Postupak
U srednje velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno nasjeckane luk i češnjak te povremeno miješaj dok luk ne postane zlatno-smeđi i proziran, oko 5 minuta.
Umiješaj ocijeđeni grah, sol i kumin te kuhaj još 5 minuta, povremeno miješajući dok se sve ne zagrije. Vilicom lagano gnječi grah dok ne postane kremast, ali neka ostane malo teksture. Makni s vatre i ostavi sa strane.
SOPES I SLAGANJE
Sastojci
Kukuruzno brašno
2
šalica
Voda
1
šalica
Sol
0,50
žličica
Suncokretovo ulje
0,33
šalica
Kuhana pileća prsa
1
šalica
Iceberg salata
0,50
šalica
Luk
0,25
šalica
Cotija sir
0,25
šalica
Kiselo vrhnje
0,25
šalica
Rotkvice
0,25
šalica
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj masa harinu (meksičko kukuruzno brašno - možeš koristiti i 'obično' kukurzno brašno pofureno vodom), toplu vodu i sol te rukama oblikuj tijesto u kuglu.
Podijeli tijesto na 6 jednakih dijelova (oko 70 g svaki). Pomoću preše za tortilje, ravnog tanjura ili dna posude spljošti svaki komad tijesta u debele krugove promjera 8-10 cm i debljine oko 1 cm.
U tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri peci po dvije lepinje odjednom, okrećući ih jednom, dok ne dobiju laganu zlatnu boju i ostanu podatne, oko 1-2 minute po strani. Na površini će se stvoriti tanka korica slična tortilji.
Makni ih s vatre, stavi na dasku za rezanje i dok su još tople, palcem i kažiprstom oblikuj rub visine 0,5 cm do 1 cm. Ponovi postupak s preostalim tijestom.
U istoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri dok ne postigne 165°C. Prži po 3 sopes odjednom, okrećući ih jednom, dok ne postanu hrskavi i svijetlo zlatno-smeđi, otprilike 1-2 minute po strani.
Za posluživanje, napuni svaki sope slojem prženoga graha, dodaj natrganu piletinu, rezance salate, sjeckani luk, namrvljeni sir, kiselo vrhnje i tanko rezane rotkvice te sve prelij salsa roja umakom.