Recepti Piletina 11. ožujka 2025.

Sopes – hrskavi meksički zalogaji puni okusa

Piletina
60 MIN
20 MIN
6
SREDNJE
sopes
Sopes
foto: M.A.Kitchen/Pinterest
Sopes su kraljevi ulične hrane! Dovoljno su lagani za međuobrok, ali i zasitni za glavno jelo. Isprobaj ih s klasičnim nadjevima ili dodaj omiljene sastojke i osjeti duh Meksika!

Meksička ulična hrana poznata je po nevjerojatnim okusima, a sopes su jedan od njezinih najboljih predstavnika. Ovi mali, debeljuškasti krugovi od masa harine, kukuruznog brašna, prže se dok ne dobiju savršenu kombinaciju hrskave korice i mekane unutrašnjosti, a zatim se pune kremastim grahom, začinjenim mesom, svježim povrćem i pikantnim umacima.

Domaće tortilje Možda vas zanima... Domaće tortilje nije teško napraviti! A tako su ukusne... Recepti

Više od običnog snacka

Tajna dobrih sopesa je u pripremi tijesta. Najprije se peče na suhoj tavi kako bi se formirala lagana korica, zatim se oblikuju rubovi i prže u ulju kako bi dobili savršenu teksturu.

U Meksiku ih možeš pronaći s raznim dodacima – od pilećeg i goveđeg mesa do choriza ili jednostavnih vege verzija s grahom i povrćem. Ovaj recept donosi klasičnu verziju s pilećim mesom, salatom, sirom cotija (meksički bijeli odležani kravlji sir) i osvježavajućim umakom salsa roja, ali mogućnosti su beskrajne – možeš ih prilagoditi vlastitom ukusu i napraviti ih potpuno po svom. 

sopes | Author: M.A.Kitchen/Pinterest Sopes foto: M.A.Kitchen/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Sopes
60 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
SALSA ROJA
Sastojci
  • Rajčica 2 kom
  • Luk 0,50 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Svježi peršin 1 žlica
  • Sol 1 žličica
  • Ancho chili u prahu 0,25 žličica
Postupak
  1. Postavi rešetku u gornju trećinu pećnice i zagrij pećnicu na 200°C. Manji lim za pečenje obloži aluminijskom folijom i na njega posloži rajčice.


  2. Peci rajčice dok ne omekšaju i dobiju lagano pougljenjenu koricu, otprilike 30 minuta. Ohladi ih 5 minuta.


  3. U blenderu usitni pečene rajčice, nasjeckani luk, češnjak, peršin, sol i chili prah dok ne dobiješ glatku smjesu. Prebaci u srednje veliku zdjelu i ostavi sa strane dok ne bude spremno za posluživanje.


PRŽENI GRAH
Sastojci
  • Suncokretovo ulje 0,25 šalica
  • Luk 0,50 šalica
  • Češnjak 4 režanj
  • Grah iz konzerve 400 g
  • Sol 1,50 žličica
  • Kumin 0,50 žličica
Postupak
  1. U srednje velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno nasjeckane luk i češnjak te povremeno miješaj dok luk ne postane zlatno-smeđi i proziran, oko 5 minuta.


  2. Umiješaj ocijeđeni grah, sol i kumin te kuhaj još 5 minuta, povremeno miješajući dok se sve ne zagrije. Vilicom lagano gnječi grah dok ne postane kremast, ali neka ostane malo teksture. Makni s vatre i ostavi sa strane.


SOPES I SLAGANJE
Sastojci
  • Kukuruzno brašno 2 šalica
  • Voda 1 šalica
  • Sol 0,50 žličica
  • Suncokretovo ulje 0,33 šalica
  • Kuhana pileća prsa 1 šalica
  • Iceberg salata 0,50 šalica
  • Luk 0,25 šalica
  • Cotija sir 0,25 šalica
  • Kiselo vrhnje 0,25 šalica
  • Rotkvice 0,25 šalica
Postupak
  1. U velikoj zdjeli pomiješaj masa harinu (meksičko kukuruzno brašno - možeš koristiti i 'obično' kukurzno brašno pofureno vodom), toplu vodu i sol te rukama oblikuj tijesto u kuglu.


  2. Podijeli tijesto na 6 jednakih dijelova (oko 70 g svaki). Pomoću preše za tortilje, ravnog tanjura ili dna posude spljošti svaki komad tijesta u debele krugove promjera 8-10 cm i debljine oko 1 cm.


  3. U tavi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri peci po dvije lepinje odjednom, okrećući ih jednom, dok ne dobiju laganu zlatnu boju i ostanu podatne, oko 1-2 minute po strani. Na površini će se stvoriti tanka korica slična tortilji.

    Makni ih s vatre, stavi na dasku za rezanje i dok su još tople, palcem i kažiprstom oblikuj rub visine 0,5 cm do 1 cm. Ponovi postupak s preostalim tijestom.


  4. U istoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri dok ne postigne 165°C. Prži po 3 sopes odjednom, okrećući ih jednom, dok ne postanu hrskavi i svijetlo zlatno-smeđi, otprilike 1-2 minute po strani.


  5. Za posluživanje, napuni svaki sope slojem prženoga graha, dodaj natrganu piletinu, rezance salate, sjeckani luk, namrvljeni sir, kiselo vrhnje i tanko rezane rotkvice te sve prelij salsa roja umakom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

493 kcal

24 %

MASTI

30,00 g

41 %

KOLESTEROL

0,13 g

0 %

UH

37,00 g

13 %

PROTEINI

14,00 g

28 %

Klikni za fiestu na tanjuru! 

Quesadilla za brz i ukusan doručak bogat proteinima Možda vas zanima... Quesadilla za brz i ukusan doručak bogat proteinima Recepti Fish tacos Možda vas zanima... FISH TACOS Odličan ljetni ručak inspiriran Meksikom Recepti Možda vas zanima... Zapečene tortilje s grahom i avokadom Recepti Falafel u tortilji, pečeno povrće i umak Možda vas zanima... Brzi ručak: Falafel u tortilji, pečeno povrće i umak Recepti Možda vas zanima... Danas kuhamo: Slasne meksičke enchilade Recepti Tortilja čips Možda vas zanima... Voliš tortilja čips? Evo kako ga sve možeš koristiti u kuhanju! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.