Recepti 20. ožujka 2018.

Brzi ručak: Falafel u tortilji, pečeno povrće i umak

Falafel u tortilji, pečeno povrće i umak
gastro postao gastro.24sata.hr
Čarolija jednostavne domaće hrane pripremljene u samo 15 minuta

Iako falafel spada u kategoriju fast fooda, vjerujte nam da nije niti blizu takvoj vrsti hrane. Radi se o prženim okruglicama od mljevenog slanutka koje su jako ukusne, a ni priprema im nije zahtjevna. Odlične su kao brzi zalogaj, a najčešće se poslužuju u tortilji i uz umak.

Donosimo vam recept Jamie Olivera za falafel u tortilji s povrćem i umakom koji je gotov za 15 minuta. 

 

Možda vas zanima... Falafelburger: Savršen bezmesni obrok! Kolumne

 

Orijent Možda vas zanima... Falafel, curry, tabbouleh, chow mein... Top 10 lakih recepata za čarobna jela Orijenta Špajza

 

Potrebno vam je:

Za falafel:

  • 400 g graha
  • 400 g slanutka
  • 1 limun
  • 1 žlica čili umaka
  • 1 žlica brašna
  • 1 vezica korijandera
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • korica limuna
  • sol
  • papar

Dodaci:

  • 8 tortilja
  • 1 žlica čili umaka
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 4 kom mladog luka
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • kupus kiseli

Za umak:

  • 1  čili papričica
  • 1 šaka rajčica
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 limeta

Priprema:

  1. Ocijedite grah i slanutak, stavite ih u multipraktik. Dodajte im naribanu limunovu koricu, malo soli i papra, harissu, piment, brašno i stabljike korijandra (listiće sačuvajte). Sve glatko izmiksajte, po potrebi smjesu sastružite sa stijenki posude.
  2. Izvadite smjesu pa je čistim, mokrim rukama na brzinu podijelite na 8 dijelova i oblikujte 8 popečaka debljine oko 1,5 cm.
  3. U tavu ulijte 1 žlicu ulja, ispecite popečke, okrenite ih kad požute i postanu hrskave.
  4. Očistite paprike, natrgajte ih na komadiće veličine zalogaja i stavite u tavu s očišćenim i prepolovljenim mladim lukom i mrvicom soli i papra. Okrenite ih kad s jedne strane budu lijepo ispečene.
  5. Rajčice, čili i polovicu listova korijandra stavite u multipraktik. Dodajte i protisnuti neoljušteni češnjak i sok limete, sve izmiksajte, začinite po ukusu i ulijte u kakvu posudicu.
  6. Tortilje na 45 sekundi ubacite u mikrovalnu pećnicu (na 800 W), a za to vrijeme svježi kravlji sir malo prošarajte harissom.
  7. Pečeno povrće prelijte sokom polovice limuna s kojeg ste naribali koricu, falafel odnesite na stol, sve pospite preostalim korijandrom.
  8. Neka si svatko sam napuni tortillu, po želji poslužite i ukiseljeni crveni kupus.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.