Kolumne 21. prosinca 2017.

Falafelburger: Savršen bezmesni obrok!

foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj predblagdanski tjedan gužvi i prenemaganja bilo bi apsolutno nemoguće preživjeti bez stamine koja proistječe iz slasnih zalogaja koji se brzo pripremaju i razgaljuju dušu, oko i želudac – baš kakav je ovaj sendvič.

Već dugo nismo zajedno pripremili nikakav sendvič, a ovaj je burger s falafel pljeskavicom fantastičan i brz, i savršeni materijal za još jednu “tehniku srijedom”. Već smo prije pripremili falafel u zelenom izdanju, a ovaj ovdje je osnovna varijanta, najjednostavniji, a možda i najukusniji.

Najteži dio njegove pripreme je sjetiti se dan ranije namočiti slanutak, a ako ste to savladali bez problema možete biti nekoliko dana uvijek na 5 minuta od najukusnijeg friško spremljenog falafelburgera.

Potrebno (za 4 falafel pljeskavice – koje možete pripremiti odjednom ili kroz nekoliko dana preko tjedna):

  • 100 g suhog slanutka, namočenog u vodi 24 sata
  • manji luk
  • 1-3 češnja češnjaka
  • četvrt žličice soli
  • grančica svježeg peršina
  • papar po želji
  • 1 žlica brašna, samo ako vam se čini da je smjesa jako sipka ili mokra

Dodaci za burger:

  • pecivo po želji, umaci i salata po izboru


Ja sam u ovom slučaju upotrijebila kajzericu, žlicu ljutog kečapa, malo domaće majoneze od aquafabe, salatu od crvenog zelja i mrkve.

 | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Postupak:

  1. Slanutak koji se namakao 24 sata ocijedite i sameljite u multipraktiku zajedno sa ostalim sastojcima. Smjesa treba biti prilično sitno mljevena, kad je stisnete u šaci oblikovati se u kuglu, ali još uvijek malo sipka na rubovima. Takva će smjesa pri pečenju u tavi biti krasno hrskava izvana i sočna iznutra. Mljevenu smjesu možete upotrijebiti odmah, a također je možete u zatvorenoj posudi držati oko 4 dana (površina će malo promijeniti boju od oksidacije, ali bit će savršeno dobra za jelo).
  2. Od četvrtine smjese možete ispeći pljeskavicu veličine za u kajzericu, ali ako falafel želite poslužiti u salati ili u manjim komadima umotan u tortilju možete napraviti i više manjih popečaka.
  3. Za pečenje: u neljepljivoj tavi na srednjoj vatri ugrijte malo ulja. Vlažnim rukama oblikujte kuglu smjese, spljoštite je i nježno spustite u tavu. S lopaticom za pečenje poravnajte rubove i pritisnite popečak da se stanji i poravna. Bez naguravanja i virenja ispod ostavite popečak da se peče 2-3 minute, a zatim okrenite i ispecite do lijepe hrskavosti i boje i na drugoj strani.
  4. U međuvremenu pripremite dodatke: prerežite pecivo (tostirajte ga po želji), izvadite umake i narežite odabranu salatu.
  5. Premazano pecivo nadopunite salatom, položite na nju pečeni falafel, obilno prelijte umakom i poslužite!


Ovaj fantastično jednostavni falafel snažnog je karamelnog mirisa i predivnog umami okusa. Hrskav izvana i mekan iznutra ovaj se burger odlično drži i uz jake salate poput moje od zelja, ali također je izvrstan i uz narezanu kristalku ili šaku svježe rikole. Ima mnoštvo proteina i vlakana, a malo masti pa ga bez grižnje savjesti možete preliti poštenom porcijom svježe majoneze (ako odaberete vegansku kao ova od aquafabe cijeli će sendvič biti veganski).

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio...

 

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.