Već dugo nismo zajedno pripremili nikakav sendvič, a ovaj je burger s falafel pljeskavicom fantastičan i brz, i savršeni materijal za još jednu “tehniku srijedom”. Već smo prije pripremili falafel u zelenom izdanju, a ovaj ovdje je osnovna varijanta, najjednostavniji, a možda i najukusniji.
Najteži dio njegove pripreme je sjetiti se dan ranije namočiti slanutak, a ako ste to savladali bez problema možete biti nekoliko dana uvijek na 5 minuta od najukusnijeg friško spremljenog falafelburgera.
Potrebno (za 4 falafel pljeskavice – koje možete pripremiti odjednom ili kroz nekoliko dana preko tjedna):
- 100 g suhog slanutka, namočenog u vodi 24 sata
- manji luk
- 1-3 češnja češnjaka
- četvrt žličice soli
- grančica svježeg peršina
- papar po želji
- 1 žlica brašna, samo ako vam se čini da je smjesa jako sipka ili mokra
Dodaci za burger:
- pecivo po želji, umaci i salata po izboru
Ja sam u ovom slučaju upotrijebila kajzericu, žlicu ljutog kečapa, malo domaće majoneze od aquafabe, salatu od crvenog zelja i mrkve.
Postupak:
- Slanutak koji se namakao 24 sata ocijedite i sameljite u multipraktiku zajedno sa ostalim sastojcima. Smjesa treba biti prilično sitno mljevena, kad je stisnete u šaci oblikovati se u kuglu, ali još uvijek malo sipka na rubovima. Takva će smjesa pri pečenju u tavi biti krasno hrskava izvana i sočna iznutra. Mljevenu smjesu možete upotrijebiti odmah, a također je možete u zatvorenoj posudi držati oko 4 dana (površina će malo promijeniti boju od oksidacije, ali bit će savršeno dobra za jelo).
- Od četvrtine smjese možete ispeći pljeskavicu veličine za u kajzericu, ali ako falafel želite poslužiti u salati ili u manjim komadima umotan u tortilju možete napraviti i više manjih popečaka.
- Za pečenje: u neljepljivoj tavi na srednjoj vatri ugrijte malo ulja. Vlažnim rukama oblikujte kuglu smjese, spljoštite je i nježno spustite u tavu. S lopaticom za pečenje poravnajte rubove i pritisnite popečak da se stanji i poravna. Bez naguravanja i virenja ispod ostavite popečak da se peče 2-3 minute, a zatim okrenite i ispecite do lijepe hrskavosti i boje i na drugoj strani.
- U međuvremenu pripremite dodatke: prerežite pecivo (tostirajte ga po želji), izvadite umake i narežite odabranu salatu.
- Premazano pecivo nadopunite salatom, položite na nju pečeni falafel, obilno prelijte umakom i poslužite!
Ovaj fantastično jednostavni falafel snažnog je karamelnog mirisa i predivnog umami okusa. Hrskav izvana i mekan iznutra ovaj se burger odlično drži i uz jake salate poput moje od zelja, ali također je izvrstan i uz narezanu kristalku ili šaku svježe rikole. Ima mnoštvo proteina i vlakana, a malo masti pa ga bez grižnje savjesti možete preliti poštenom porcijom svježe majoneze (ako odaberete vegansku kao ova od aquafabe cijeli će sendvič biti veganski).
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio...
Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!