Nema ništa loše u tome da umočiš tortilja čips u zdjelu salse ili guacamolea ili jednostavno uzmeš šaku hrskavih trokutića kad žudiš za nečim slanim, ali treba biti otvoren i novim idejama.
A tortilja čips može puno toga ponuditi. Zato smo pripremili popis najboljih načina kako ga uključiti u kulinarske avanture. Neke ideje zahtijevaju čvrsti čips, dok druge omogućuju igru različitim teksturama, okusima, pa čak i bojama. Ali, ne brini, sve su jednostavne!
Tortilja čips za zgušnjavanje juhe ili čilija
Oni koji često kuhaju juhu znaju koliko je frustrirajuće kada ispadne rjeđa nego što su očekivali. Srećom, smočnica skriva tajni sastojak koji može pomoći u njezinu zgušnjavanju. I, iznenađujuće, to nije kukuruzni škrob nego zdrobljeni tortilja čips.
Znanstveno gledano, ovaj trik djeluje jer čips prepun škroba pomaže apsorbirati višak vlage u juhi. Jedino što trebaš znati je to da se komadići neće potpuno otopiti u juhi, već će omekšati.
Krušne mrvice zamijeni tortilja čipsom
Krušne mrvice su ključne za hrskavost pohane piletine. Međutim, mogu postati vlažne, što će pokvariti teksturu. Za hrskaviju koricu na piletini, zamijeni uobičajene prezle tortilja čipsom.
Tortilja čips puno je hrskaviji od kukuruznih pahuljica ili panko mrvica. Koristi klasičnu tehniku pohanja – najprije brašno, zatim razmućeno jaje i na kraju smrvljeni čips. Pohanu piletinu možeš poslužiti sa salsom ili odabrati nešto kremasto poput umaka na bazi kiselog vrhnja.
Tortilja čipsa kao hrskavi posip na tjestenini sa sirom
Dok neki preferiraju kuhanu tjesteninu sa sirom, priznat ćeš da postoji nešto neodoljivo ukusno u pečenoj verziji ovog klasičnog jela. Iako se hrskavost na vrhu može postići na više načina, tortilja čips je najbolji.
Sve što trebaš je zdrobiti tortilja čips u male, ali prepoznatljive komadiće prije nego što ih dodaš na vrh tjestenine i staviš u pećnicu. Kada izvadiš jelo, bit ćeš nagrađen slanim užitkom s hrskavim preljevom.
I mesna štruca voli tortilja čips
Svaka mesna štruca treba dobar škrob kako bi se “držala” zajedno. Mnogi recepti koriste namočeni kruh ili prezle, ali tortilja čips je jednostavan način da dodate “meksički" zaokret ovom jelu.
Počni sa sastojcima poput mljevene govedine, ribanog sira, luka i tortilja čipsa. Sve pomiješaj u zdjeli, uz uobičajeno vezivo od jaja, i peci sa slojem taco umaka na vrhu dok ne postane čvrsto.
Zdrobljeni tortilja čips na salati? Predobro!
Iako krutoni imaju svoje zasluge na Cezar salati, tortilja čips je lakša alternativa. Osim toga, slani premaz na čipsu dobro se slaže s posebno kiselim preljevom ili kada imate niz slatkih sastojaka na salati, poput borovnica, jagoda ili suhih brusnica.
Odaberi čvrst tortilja čips s puno hrskavosti i budi kreativan s okusima. Primjerice, čips s okusom limete može biti odličan kiseli “boost” salati.
Tortilja čips dodaj u čokoladne kolačiće
Famozni cookieji više nisu dovoljni. Uvijek tražimo načine kako poboljšati ovaj klasični kolačić i nije nerazumno razmotriti dodavanje zdrobljenih tortilja čipsa za slani, hrskavi dodatak.
Na kraju, netko je mislio da je dobra ideja dodati čips od krumpira u kolačiće, pa zašto ne bismo dodali i tortilja čips? Dodaj zdrobljene komadiće u kekse nakon što umiješaš glavne sastojke - tako ćeš spriječiti mrvljenje tijesta.
Važno je znati da, kao i drugi hrskavi dodaci, tortilja čips ne ostaje svjež dugo nakon izlaganja zraku. Stoga je najbolje dodati ga kolačićima koje planiraš pojesti isti dan.
Umiješaj ih u kajganu
Chilaquiles, poznato meksičko jelo s jajima, nije jedini doručak s tortiljama koji možeš pripremiti kod kuće. Migas su još jedan način integriranja ostataka tortilja čipsa u super obrok.
Iako su oba jela napravljena s tortilja čipsom, migas uključuju kuhanje kajgane s kombinacijom luka, paprike i drugih aromatika u tavi s komadićima tortilja čipsa. Većina recepata za migas uključuje izradu vlastitog tortilja čipsa u kvadratima ili trakama, ali ti možeš zdrobiti i kupljene. I nećeš se razočarati.